Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hat hónapnyi vulkanikus tevékenység alatt tovább nőtt Európa legmagasabb működő tűzhányójának legfiatalabb és legaktívabb krátere - idézte a The Guardian online kiadása a szicíliai Cataniában lévő Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) közleményét. A cikket az MTI szemlézte. Hétfő reggel ismét egy kisebb vulkánkitörést észleltek - adta hírül az Index.

Műholdfelvételek elemzésével és feldolgozásával megállapították, hogy a délkeleti kráter már sokkal magasabb, mint "bátyja", az északkeleti kráter, amelyik 40 éven át volt az Etna vitathatatlanul legkiemelkedőbb csúcsa.

A február közepe óta történt nagyjából ötven hamu- és lávakitörés a tűhányó körvonalainak feltűnő átalakulásához vezetett.

Az északkeleti kráter 1981-ben érte el 3350 méteres rekordmagasságát, ám széleinek beomlása miatt 2018-ban már csak 3326 méter volt.

A szicíliai kormány júliusi becslése szerint eddig 300 ezer tonna hamut takarítottak el. A hamu károsítja a környező területek termését, belepi a települések utcáit, lassítja a forgalmat - írta az MTI.