Janet Yellen szerint számos bizonytalansági tényező hátráltatja az Egyesült Államok gazdaságának növekedését, a Fed monetáris politikájának további pályája pedig ezen bizonytalansági tényezők alakulásán múlik. Mindezen bizonytalansági tényezők tükrében a monetáris politika nem is követhet egy előre kijelölt pályát.

"Jó okunk van azt gondolni, hogy a pozitív gazdasági tényezők hatása felülkerekedik a negatív tényezőkön" - mondta Fed elnöke. A múlt pénteki foglalkoztatási adatok valóban kiábrándítóak voltak, összességében azonban a munkaerőpiaci folyamatok pozitívan értékelhetőek. Kifejezetten bíztató jel volt például az órabérek növekedése. A foglalkoztatás növekedési ütemének lassulását előidéző okok "gondos odafigyelést érdemelnek", mindazonáltal a havi foglalkoztatási jelentéseknek nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani.

A Fed elnöke szerint az alacsony olajárból és a dollár erős árfolyamából származó árcsökkentő hatások enyhülni fognak a jövőben, így ismét látótérbe kerülhet a két százalékot megközelítő inflációs cél elérése. Azonban makacsul alacsony infláció esetén a zéró-közeli kamatkörnyezetben a Fed-nek nem sok eszköze marad ösztönző intézkedésekhez. Ha viszont az infláció megindul a két százalékos cél felé és a munkaerőpiaci helyzet is javul, akkor célszerű lesz fokozatosan és mértékletesen emelni a kamatokat. A monetáris politikai testület a folyamatosan beérkező makrogazdasági adatok, az aktuális kockázatok és a kilátások mérlegelésével hozza meg a döntést a megfelelő eszközök alkalmazásáról. A testület változatlanul a "visszafogott mértékben megengedő" monetáris politika alkalmazását tartja megfelelőnek és álláspontja szerint az alapkamatokat "valószínűleg" fokozatosan emelni kell.

A növekedési kilátásokat illetően a Fed elnöke megjegyezte, hogy sok bizonytalansági tényezővel kell számolni a belső kereslet növekedésének a lendületével és tartósságával kapcsolatban, illetve komoly aggodalomra ad okot a vállalati beruházások gyenge növekedése is. A vontatott világgazdasági növekedés és az amerikai ipar termelékenységének gyenge javulási üteme is hátráltatja az amerikai gazdasági növekedést. A kiskereskedelmi forgalom és az autóeladások legutóbbi emelkedése mindenesetre a lakossági fogyasztás jelentősebb növekedését vetítik előre, miután a növekvő foglalkoztatás megemelte a lakossági jövedelmet és javított a fogyasztói hangulaton is. A lakossági fogyasztás várhatóan számottevő mértékben fog javulni és a lakáspiaci forgalom is jól alakul majd a továbbiakban.

A kedvezőtlen világgazdasági fejlemények komoly fékezőerőt fejtettek ki az elmúlt egy évben az amerikai gazdaságra - mondta Janet Yellen, hozzátéve, hogy óvatos optimizmussal viszont már joggal lehet számítani a globális ellenszél enyhülésére. A Fed elnöke előadásában megjegyezte, hogy a Brexit a befektetői magatartás hirtelen és nagymértékű változását idézné elő és mélyreható gazdasági következményekkel járna.