A Saxo Bank 2004 óta minden évben közzéteszi "elképesztő jóslatait" a világgazdaság alakulásával kapcsolatban. Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint a legpesszimistább forgatókönyvek segítségével a befektetők tesztelhetik a jövővel kapcsolatos feltételezéseiket és kiszámolhatják tíz megrázó fejlemény hatását saját befektetéseikre.

A szakember szerint 2015 nagyon kemény év lesz, amelynek során sok-sok mélypontot láthatunk majd. Az infláció évtizedek óta nem volt olyan alacsony, mint most, emellett a kamatok és az energiaárak is lejtőre kerültek az utóbbi hónapokban. A tőkepiacok viszonylagos stabilitása a befektetőkben hamis biztonságérzetet keltett, ez pedig a 2015-ös év legnagyobb felfordulását okozhatja. 2014 októberében egy egész héten át tartó pénzpiaci káosz során már kaphattunk egy kis ízelítőt a ránk váró megpróbáltatásokból. Az idei eseményekből kiindulva a Saxo elemzői arra számítanak, hogy 2015 az óriási ingadozások éve lesz.

Ezektől retteghet 2015-ben a Saxo szerint:

1. Draghi otthagyja az ECB-t

Bár Mario Draghi mandátumának vége még messze van, az ECB mozgástere nagyon beszűkül, ha a nemrégiben kitört szivárogtatási botrány beigazolódik. Draghi valószínűleg elérkezett addig a határig, ahol már nem elég pusztán "beszélni a piachoz". Általánosságban úgy tartják, hogy az európai gazdaság most olyan gyenge, hogy az ECB kvantitatív ösztönzése szinte biztosra vehető. De megtörténhet, hogy Draghinak el kell hagynia a színteret annak érdekében, hogy a programot el lehessen indítani.

Annak érdekében, hogy a németek teljes vállszélességgel odaálljanak az Európai Központi Bank (ECB) mennyiségi lazítási programja mögé, Mario Draghi, az ECB jelenlegi elnöke átadja helyét Jens Weidmann-nak, a német Bundesbank elnökének. Draghi ezt követően a leköszönő olasz köztársasági elnök, Giorgio Napolitano helyébe lép. Ezt a Saxo arra az érvelésre alapozná, hogy Olaszországban Napolitano elnök legkésőbb 2015 júniusában el akarja hagyni az elnöki hivatalt. Renzi miniszterelnök kisebbségi kormányt vezet, és szüksége van egy széles körben elfogadott arcra, hogy helyettesítse vele a népszerű, idősödő elnököt, mivel az olasz parlamentnek kétharmados többséggel kell támogatnia a jelöltet.

2. Az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból belátható közelségbe kerül

Az Egyesült Királyságban 2015. május 7-én tartott választásokon a Függetlenségi Párt (UKIP) 25 százalékot szerez, ezzel hatalmas meglepetésre a harmadik legnagyobb párt lesz a parlamentben. A UKIP koalíciós kormányt alakít David Cameron Konzervatív Pártjával, és 2017-re kiírják a brit EU-tagságról szóló népszavazást. Az államkötvények hozama mindezek hatására hirtelen és jelentősen megugrik., mivel a közvélemény-kutatások szerint a britek nagy része az EU-ból való kilépésre szavazna.

3. Ingatlanválság az Egyesült Királyságban

A felmérések már most is azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság ingatlanpiaca egyre nehezebb helyzetben van, különösen Londonban. A Bank of England 2007 óta most fog először kamatot emelni, ez nyomást gyakorol a jelzáloghitelek kamataira és ezen keresztül a háztartások pénzügyi helyzetére, amelyet már aláásott a rossz bérképzés. Ezenkívül az ingatlanárak gyors visszaugrása eladási hullámot indíthat el a megélhetési gondokkal küzdők között, különösen London drágább részeiben, ahol az ugrásszerűen megnőtt árak sokakat ellehetetlenítettek. A magán- és államadósság is magas, ez pedig nagyon kevés mozgásteret enged, ha az árak zuhanni kezdenek. Ezért a bank előrejelzése szerint a küszöbön álló jegybanki kamatemelés 2015-ben a piac összeomlásához és a lakásárak 25 százalékos zuhanásához vezet.

4. A vállalati kötvények felára megduplázódik

A magas hozamú hitelek világának hamarosan vége lesz, mivel az ECB új irányelvei nem tudják biztosítani a növekedést, ugyanis a monetáris politikák nem tudják kiegyenlíteni a magánszektor növekedésének hiányát. 2015-ben a gazdasági növekedés továbbra is csökkenni fog, és a befektetők megkérdőjelezik a politikai döntéseket. Miközben a központi bankok a szuverén és ABS-hozamokat elnyomják, az ECB nem lesz az európai nem befektetési minősítésű vállalati kötvények megváltója, mivel a mandátuma erre nem terjed ki.

A magas hozamú kötvényeket övező piaci hangulat gyors változását követően a kiutat kereső befektetők gyenge likviditással és meredeken csökkenő árakkal találkoznak. Európa gyenge lábakon álló gazdaságát újból megrázza a magas hozamú hitelek végső bedőlése. A Markit iTraxx Europe Crossover Index - amely az 50-es "bóvli-részvénykosárban" található cégek csődjének várható arányát mutatja - 2015-ben megduplázódik és ezzel 700 bázispontra ugrik.

5. Európában vulkánkitörés miatt elmarad a nyár

Ahogy 1783-ban a Laki vulkán, úgy 2015-ben a már most is aktív izlandi Bardarbunga tör ki, ezzel hatalmas mennyiségű kéndioxidot és egyéb gázokat juttat a légkörbe, amelyek eltakarják majd Európa felett az eget. A kitörés megváltoztatja az időjárási körülményeket, veszélybe sodorva a termést, majd miután a gabonaárak megduplázódtak, kiderül, hogy a kitörés következményei a vártnál mérsékeltebbek.

6. Oroszország újfent csődöt jelent

A Saxo Bank hisz Oroszország hosszú távú lehetőségeiben, de az ország gazdasága recesszió és az államháztartási hiány növekedése felé tartott már a szankciók, az olajárak 25 százalékos esése és az ukrajnai konfliktus előtt is. Ezek a problémák most már égetően sürgőssé váltak, és semmi sem illusztrálja ezt jobban, mint a rubel idei 40 százalékos visszaesése az amerikai dollárhoz képest. Nagy vihar van készülőben az orosz gazdaságban, amelynek kétféle befejezése lehet: az állami tulajdonú vállalatok vagy maga a kormány választja a fizetésképtelenséget. Ez része lehet az Oroszország és az EU-USA közötti viszony eszkalálódásának, de okozhatja a forrásokhoz való hozzáférés hiánya is.

Az orosz vállalatoknak 2014 és 2015 vége között 134 milliárd amerikai dollárt adósságot kell törleszteniük - ezt egy 400 milliárd dolláros devizatartalék fedezi. Bár ezzel Oroszország némi időt nyer, a Rotenberg-törvény (a szankciók miatt elvesztett összegek visszafizetése az orosz cégtulajdonosoknak), a jegybanki beavatkozás, a várható államháztartási hiány, a nagy költségvetési hiányok (hiányzó adó- és olajbevételek), valamint a tőkepiacokról történő finanszírozáshoz való minimális vagy semmilyen hozzáférés azt jelenti, hogy ez a 400 milliárd dollár hamar elfogyhat.

A süllyedő olajárak és az ország ellen életbe léptetett pénzügyi szankciók eredményeképpen az orosz nagyvállalatok - vagy maga a kormány - bejelentik az ország fizetésképtelenségét. Oroszország kilábalását és jövőjét a 1998-ashoz hasonló gazdaságpolitikával, illetve az ukrán konfliktus mielőbbi, diplomáciai úton történő megoldásával lehet csak biztosítani.

7. A japán infláció eléri az 5 százalékot

A japán jegybank szüntelen pénznyomtatása megrendíti a jenbe vetett bizalmat, így Haruhiko Kuroda, a japán jegybank elnöke rájön, hogy az infláció, amelyet folyamatos erőfeszítések révén is alig tudott megemelni, most "elszalad". Ez pedig azt is jelzi, hogy Japán elvesztette a devizája feletti kontrollt.

8. Kína 20 százalékkal leértékeli a jüant

Kína minden eszközt megragad majd, hogy enyhítse a növekvő hitelezéssel járó hatalmas deflációs nyomást. Ahogy a defláció réme felüti fejét, a kínai jegybank 20 százalékkal leértékeli a jüant, csatlakozva Japánhoz és a többi országhoz az infláció importálásáért való globális harcban. Ez egy ázsiai leértékelési láncreakciót indít el, és a Japánnal való viszony ellenséges kereskedelembe és pénzügyi szankciókba torkollhat.

9. Jön a csokihorror

A globális csokoládékereslet folyamatosan emelkedik; a nyugati országokban egyre több étcsokoládét fogyasztanak; az ázsiaiak általános étvágya növekszik. A kínálatot eközben érzékenyen érintik az Ebola vírus miatti aggodalmak, illetve a kulcsfontosságú nyugat-afrikai termelői régiókban szükséges befektetések elmaradása. Összességében a világ sokkal több kakaót fogyaszt majd, mint amennyit megtermel, ettől pedig a kakaó ára az egekbe - azaz 2015-ben tonnánként 5 ezer dollár fölé - emelkedik. (Az eddigi rekord 2011 márciusában volt, amikor az elefántcsontparti polgárháború megzavarta a szállítást.)

10. A hackerek betesznek az e-kereskedelemnek

Az e-kereskedelmet 2015-ben minden eddiginél több és erőszakosabb támadás éri, ez pedig igen nehéz helyzetbe hozza majd az internet-, és felhőszolgáltatókat. Az e-kereskedelmi iparág általános gyengülése és mai túlértékeltsége miatt a legnagyobb internetes kiskereskedelmi oldal, az internetalapú szolgáltatások piacvezető szereplője, az Amazon részvényei 50 százalékkal esnek.