A kelet-európai vállalatok 26 százaléka arra számít, hogy idén még több vevőjük fogja késve kiegyenlíteni számláját és csak a cégek 16 százaléka hiszi, hogy hamarabb jut pénzéhez, mint tavaly - adta hírül az Atradius hitelbiztosító.

Tavaly a cégek 86 százalékát érintette a határidőn túli fizetés, melynek legfőbb okozója az ügyfelek likviditásproblémája volt. A régióban a lejárt számlák aránya 45 százalék, ami csak kicsit magasabb a nyugat-európai 42 százalékos mutatónál.

Kilencven napon túl a vállalatok 10 százaléka fizet, egy százalékuk pedig soha nem egyenlíti ki adósságát. A régióban leginkább Törökországra jellemző a késve fizetés, ott a lejárt számlák aránya 61 százalék, melynek 20 százalékát csak 90 napon túl teljesítik.

Magyarországon a régióban a legalacsonyabb a lejárt számlák aránya, csaknem a számlák harmadának kiegyenlítése késik, viszont a hazai vállalatok pesszimistábbak a kelet-európai átlagnál. Nálunk a cégek csaknem 81 százaléka nem reméli, hogy javulna a számlák forgási sebessége. (Akciós díjakkal pörgetnék a hitelezést.)

A magyar vállalatok készülnek a régióban az egyik legkisebb mértékben a brexit, ázsia visszaesés és amerikai protekcionizmus következtében változó üzleti környezetre. Csak minden huszadik magyar cég készül kockázattudatosabb kereskedésre partnereivel.

A piaci növekedés feltételei adottak, de a kockázatokat hajlamosak alábecsülni a hazai vállalatok - véli Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója.