Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A uniós bizottság 2018 márciusában indult vizsgálata kimutatta, hogy jelentősen nőtt az acéltermékek behozatala az unióba, és veszélyezteti az acélpiac világméretű és tartós túlkapacitása, valamint tisztességtelen kereskedelmi szereplők tevékenysége miatt sebezhetővé vált EU-s acélgyártókat.

A bizottság megállapította, hogy védő intézkedések nélkül 26 termékkategóriában az uniós acélipar belátható időn belül valószínűleg komoly károkat szenvedne. Az unió érdekét szolgálja, ha a behozatal további növekedésének elkerülése érdekében megfelelő intézkedéseket vezet be, amelyekkel megelőzhető az uniós gyártók helyzetének további romlása.

Mint az MTI tudósítása szerint közölték, az intézkedések teljes mértékben összhangban vannak az EU Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) érintő kötelezettségvállalásaival, és úgy alakították ki azokat, hogy megőrizzék az import folyamatosságát, amely továbbra is biztosítja a hatékony versenyt az európai acélpiacon.

A szombattól érvényes intézkedések legfeljebb három évig maradnak érvényben, de felülvizsgálhatók, amennyiben megváltoznak a körülmények.

Donald Trump amerikai elnök március 23-án nemzetbiztonsági aggodalmakra hivatkozva jelentette be, hogy 25 százalékos védővámmal sújtja az acél- és 10 százalékos vámtarifával az alumíniumtermékek behozatalát. Akkor azonban a Fehér Ház átmeneti időre mentesítést adott az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának, abban a reményben, hogy ezek a kereskedelmi partnerek a végleges mentesítésért cserében a gazdaság egyes területein engedményeket tesznek.

Az Európai Bizottság ezt követően a WTO-hoz fordult, valamint még korábban vizsgálatot indított annak felderítésére, hogy kell-e az unió piacának védelmében lépéseket tenni az amerikai vámok miatt nagy mennyiségben megjelenő acél és alumínium miatt. Az Európai Unió július végén vetett ki 25 százalékos ideiglenes védővámot mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben, válaszul az acél- és alumíniumkivitelt sújtó új importvámokra.

Az Egyesült Államoknak végül nem sikerült a védővámok alóli ideiglenes mentesítésért cserében engedményeket elérnie európai tárgyalópartnereinél, és az erről szóló tárgyalások is megrekedtek.