Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormányfő a tagországi vezetőket összefogó Európai Tanács május végi rendkívüli ülésén képviselendő német álláspontot a szövetségi parlamentben (Bundestag) ismertető beszédében kiemelte: nem lehet mesterségesen felgyorsítani Ukrajna EU-csatlakozását.

Scholz szerint Emmanuel Macron francia elnöknek igaza volt abban, hogy az uniós csatlakozás nem néhány hónap vagy év kérdése, ezért annál fontosabb, hogy a pragmatikus, azonnali támogatásra összpontosítsanak.

A nyugat-balkáni tagjelöltekkel szembeni méltányosság is azt követeli, hogy Ukrajna ne kapjon könnyítéseket. Ugyanakkor "gyors és gyakorlatias" segítséget kell biztosítani az "európai családba" tartozó országnak.

A lerombolt infrastruktúra újjáépítése és az ukrán gazdaság újjáélesztése milliárdokba kerül majd. Nekünk, az EU-nak létre kell hoznunk egy szolidaritási alapot, amelyet az EU és partnerei hozzájárulásaiból finanszíroznak - mondta Scholz a Reuters szerint.

Szólt arról, hogy az ukrán hadsereget is támogatni kell. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb ellenzéki erő, a jobbközép CDU/CSU pártszövetség vezetője, Friedrich Merz kiemelte: "segíteni akarjuk és segítenünk is kell Ukrajnát fegyverekkel, hogy gyakorolhassa az önvédelemhez fűződő jogát" - írta az Euronews.