"Mivel a súlyos harcok és a rakétacsapások továbbra is pusztítják a kritikus civil infrastruktúrát, Ukrajnában továbbra is rendkívül nagy a humanitárius szükséglet. A hozzáférési és biztonsági korlátozások ellenére az EU humanitárius partnerei Ukrajna különböző régióiban segítséget nyújtanak a veszélyeztetett embereknek.

Az EU további 50 millió eurós humanitárius támogatást biztosít az Oroszország által Ukrajna ellen vívott háború által sújtott emberek támogatására, ebből 45 millió eurót ukrajnai humanitárius projektekre, 5 millió eurót pedig Moldovának szán. Ezzel az EU által a háborúra válaszul nyújtott humanitárius segélyek összege 143 millió euróra emelkedik" - olvasható a közleményükben.

Ez a finanszírozás része annak az egymilliárd eurós támogatási csomagnak, amelyet az Európai Bizottság a múlt heti "Állj ki Ukrajnáért" elnevezésű globális rendezvényen ígért.

Az új finanszírozás a legsürgetőbb humanitárius szükségleteket fogja kielégíteni: sürgősségi orvosi ellátást, biztonságos ivóvízhez és higiéniához való hozzáférést, menedéket és védelmet, készpénztámogatást, valamint támogatást nyújt a nemi alapú erőszak ellen - írta a hvg.hu.