Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Általános Ügyek Tanácsa márciusában kérte fel az Európai Bizottságot, hogy nyújtson be javaslatokat, amikor a két országgal tervezett csatlakozási tárgyalások megkezdéséről határozott - idézi a bizottsági közlést az MTI.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos a tervezet bemutatását "újabb fontos lépésnek" nevette Albánia és Észak-Macedónia európai uniós csatlakozásának útján.

A csatlakozási tárgyalások konkrét kereteinek felvázolása az unió elkötelezettségét tükrözi a két ország európai integrációja mellett annak érdekében, hogy a csatlakozási folyamat hitelesebbé, dinamikusabbá és kiszámíthatóbbá váljon - mondta.

"A két ország jövője egyértelműen az Európai Unióban van, és biztos vagyok abban, hogy folytatják reformjaikat a csatlakozás útján való továbbhaladás érdekében" - fogalmazott a magyar biztos.

A csatlakozási tárgyalások kerete az egyes tagjelölt országokkal folytatott tárgyalások irányát, alapelveit és tartalmát határozza meg, valamint rögzíti a tárgyalási eljárás menetét. A tárgyalások célja, hogy Albánia és Észak-Macedónia teljes egészében elfogadja az EU vívmányait, és a csatlakozáskor biztosítsa azok teljes végrehajtását és megerősítését - közölte az uniós bizottság.

A kerettervezet a korábbi uniós bővítések tapasztalataira és a folyamatban lévő csatlakozási tárgyalásokra épül.

Figyelembe veszi a csatlakozni kívánó országok érdemeit és sajátos helyzetét. A javaslatok erősítik a csatlakozás hitelességét az alapvető reformokra való összpontosítás révén, kezdve a jogállamisággal, a demokratikus intézmények és a közigazgatás működésével, valamint a gazdasági kérdéseket illetően.

Következő lépésként az uniós tagállamok megvizsgálják és elfogadják a tárgyalási kereteket. Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő tagország a jelölt országokkal folytatott kormányközi párbeszédet követően javaslatot tesz a csatlakozási tárgyalások hivatalos megkezdésére.

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa március végén jutott politikai megállapodásra arról, hogy meg lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával. A tanács állásfoglalásában aláhúzta: a tárgyalások megkezdése a két országnak az Európai Unió által megkövetelt reformok során elért előrehaladása fényében vált lehetségessé. Különös tekintettel az alapvető jogokra, a jogállamiságra és a demokráciára, az igazságszolgáltatásra és a szomszédságpolitikai döntésekre.

Az Európai Tanács tavaly októberi csúcsértekezletén főként francia javaslatra akadályozta meg a csatlakozási tárgyalások elindítását Észak-Macedóniával és Albániával.