A szerda óta hivatalban lévő politikus, aki kormányfőként először látogatott az Európai Uniós tagságot pártoló Skóciába, sürgette az Európai Unió vezetőit, hogy változtassanak álláspontjukon, és tárgyalják újra a brexit-megállapodást. Mint mondta, bízik abban, hogy az Egyesült Királyság EU-tagsága rendezett módon szűnik meg, de helyesnek nevezte, hogy a kormány fokozza az előkészületeket a megállapodás nélküli kiválásra.

Skóciai programjában két fontos találkozó is szerepelt, az egyik Ruth Davidsonnal, a kormányzó Konzervatív Párt skóciai vezetőjével, a másik a Skót Nemzeti Pártot vezető Nicola Sturgeon skót miniszterelnökkel. Mindketten határozottan ellenzik a megállapodás nélküli brexitet, amelynek lehetőségét Boris Johnson egyáltalán nem veti el, és nyilatkozataiban mereven ragaszkodik ahhoz, hogy a brit európai uniós tagság mindenképpen megszűnik október 31-én, akár lesz megállapodás, akár nem.

Szó sem lehet rendezetlen kiválásról!

Ruth Davidson a találkozót követően úgy fogalmazott, konstruktív megbeszélést folytatott a kormányfővel arról, hogy mindent megtesznek a rendezett kiválásért.

A kormányfő látogatása előtt kijelentette, támogatja Boris Johnson erőfeszítéseit a megállapodás elérésére, de a rendezetlen kiválást nem tudja elfogadni. Emlékeztetett arra, hogy a brit európai uniós tagságról szóló 2016-os népszavazás kampányában - amelyben ő a bennmaradás mellett érvelt - szóba sem került, hogy az Egyesült Királyság esetleg úgy "zuhan ki" az Európai Unióból, hogy nem születik megállapodás a közösséghez fűződő létfontosságú kereskedelmi kapcsolatainak fenntartásáról.

Nő a feszültség

Ruth Davidson nem támogatta Boris Johnson megválasztását a Konzervatív Párt vezetőjévé. Szakértők szerint a két konzervatív politikus között az elmúlt napokban nőtt a feszültség azáltal, hogy Davidson tanácsát hanyagolva az új kormányfő leváltotta David Mundellt a Skócia ügyeiért felelős tárca éléről, és helyére egy brexit-párti politikust nevezett ki Alister Jack személyében. Boris Johnson aztán a londoni parlamentben helyet foglaló skóciai képviselőket figyelmen kívül hagyva egy angliai körzet képviselőjét tette meg államtitkárrá a Skóciáért felelős minisztériumban.

Nicola Sturgeon Edinburgh-ban fogadta a kormányfőt, akit a skót miniszterelnök rezidenciája előtt összegyűlt tömeg egy része pfujolva várt. Nicola Sturgeon úgy vélekedett, az új brit kormányfő brexittel kapcsolatos tervei ártanak a gazdaságnak Skóciában, amely a bennmaradás mellett voksolt a három évvel ezelőtti referendumon.

A találkozót követően a skót miniszterelnök Skóciára és az Egyesült Királyság egészére nézve veszélyesnek nevezte az új brit kormányfő brexit-politikáját. Véleménye szerint Boris Johnson azon van, hogy megállapodás nélkül szűnjön meg a brit európai uniós tagság. Nem világos ugyanis, hogy a brit kormányfő miként akar új megállapodásra jutni az Európai Unióval, mikor az EU többször is leszögezte, nem tárgyalja újra a Theresa May vezette előző brit kormánnyal elért megállapodást. Nicola Sturgeon ebből arra következtetett, nem számít, Boris Johnson hogyan fogalmaz a nyilvánosság előtt, valójában a megállapodás nélküli brexitre törekszik.

A skót miniszterelnök nyomatékosította, hogy folytatja az országrész függetlenné válásáról szóló második népszavazással kapcsolatos előkészületeket. Skóciában 2014-ben tartottak népszavazást a függetlenné válásról, a többség azonban arra szavazott, hogy Skócia ne szakadjon ki az Egyesült Királyságból.

Október 31-én vége?

A két politikus találkozóját követően Boris Johnson hivatala közölte, hogy a kormányfő megerősítette a skót miniszterelnöknek: célja, hogy új megállapodást érjen el az Európai Unióval, de az Egyesült Királyság tagsága mindenképpen megszűnik október 31-én, akár rendezetten, akár rendezetlenül.