A hosszabbításnak nincs konkrét időtartama, ez lehet hetek, vagy napok kérdése is - mondta Ariana Podesta, a bizottság szóvivője. A részletekről, a döntés okáról nem árultak el többet, visszatérően azt válaszolta a szóvivő, hogy Brüsszel és Budapest szoros kapcsolatban állnak egymással, az egyeztetések pedig folyamatosak - írta az hvg.hu.

Az uniós pénzügyminiszterek kedden fogják elfogadni az első helyreállítási terveket, amelyek után megkezdődhet a kifizetés. A pénzügyminisztereknek még egy tanácskozásuk lesz a nyári szünet előtt, július 26-án, ahol hasonló döntéseket lehet hozni. Eddig összesen 17 tagállam tervét fogadták el, arra még nem volt példa, hogy visszautasítottak volna tervet, de arra sem, hogy a hosszabbítás mellett döntöttek volna.

Magyarország 2511 milliárd forintos vissza nem térítendő forrásra tart igényt, amelynek első részlete, 326 milliárd forint a tagállamok jóváhagyása után pár héten belül megérkezne. Amennyiben a július 26-i pénzügyminiszteri ülés napirendjére sem veszik fel a magyar tervet, legkorábban szeptemberben születhet róla döntés.

Megszólalt a Miniszterelnökség

Folyamatosak a tárgyalások Magyarország és az Európai Bizottság között a magyar helyreállítási terv elfogadásáról - közölte a Miniszterelnökség.

A magyar helyreállítási terv elfogadásáról szóló tárgyalások közel voltak a lezáráshoz, ugyanakkor a gyermekvédelmi törvény elfogadását követően az Európai Bizottság abszurd követelésekkel állt elő. Ezek a magyar fél szerint lassítják a korábban, szakmai egyeztetések során kialakult terv elfogadását.

A terv május 11-i benyújtását követően is konstruktív párbeszédet folytattunk a bizottsággal. Az nem igaz, hogy bármi gond lenne a magyar tervekkel, semmilyen valós ok nincs arra, hogy a magyar helyreállítási tervet az Európai Unió bármely szervezete elutasítsa. A Bizottság hirtelen előhúzott új elvárásait megválaszoltuk. Magyarország már minden feltételt teljesített, amelyet az uniós RRF rendelet alapján a tagállamoknak teljesíteniük kell. A Bizottsággal hónapokig tartó egyeztetések során kialakított magyar terv megfelelően kezeli az országspecifikus ajánlásokat. Folyamatosak a tárgyalások Magyarország és az Európai Bizottság között a magyar helyreállítási terv elfogadásáról, várjuk az Európai Bizottság döntését - olvasható a közleményben.