Donald Tusk arról számolt be, hogy az egyeztetésen nem sorakozott fel a többség az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelöltek egyike mögött sem. Mint mondta, a megüresedő uniós vezetői posztokról egyfajta "csomagban" kell megegyezni, amely tükrözi a közösség sokszínűségét.

A június 30-i rendkívüli EU-csúcsig folytatódnak a megbeszélések, nemcsak a tagállamok között, hanem az európai parlamenti frakciókkal is. Túl korai lenne még találgatásokba bocsátkoznia a lehetséges nevekről - hangsúlyozta Tusk.

A közös sajtótájékoztatón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az MTI szerint tréfálkozva kijelentette: bizonyos örömmel, elégedettséggel és boldogsággal tölti el, hogy úgy tűnik, nem olyan egyszerű őt pótolni.

Kiemelte ugyanakkor: meg van róla győződve, hogy még nem írható le az úgynevezett csúcsjelölti rendszer.

Klímasemlegesség: még van esély

A 2050-re kitűzött klímasemlegességre vonatkozó újságírói kérdésre - amely néhány ország, köztük Magyarország ellenállása miatt végül elbukott - válaszolva Tusk elmondta: jó oka van azt hinni, hogy ebben változás lesz, ugyanis egyetlen tagállam sem zárta ki a pozitív döntés lehetőségét a következő hónapokban.

Nem kell elhamarkodni a döntést

Angela Merkel sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy egyetlen jelöltnek sincs többsége az Európai Bizottság következő elnöki tisztségéhez, ezért az uniós vezetők jövő vasárnap újra asztalhoz ülnek, hogy az uniós parlament július 2-án kezdődő alakuló ülése előtt megegyezzenek az uniós intézmények vezetőiről.

"Közös megoldást akarunk az Európai Parlamenttel, semmilyen körülmények között sem akarunk válsághelyzetet teremteni" - fogalmazott a német kancellár.

Noha nem született döntés az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről a tagországok vezetőinek csütörtökön kezdődött brüsszeli csúcsértekezletén, jobb még néhány napot várni, és folytatni a tárgyalásokat, mintsem elhamarkodott döntéseket hozni - jelentette ki a német kancellár.

A néppárti Manfred Weber jelölésére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, erre csak a folyamat végén tud végleges választ adni. Elmondta az is, hogy az uniós tagországok vezetői felkérték Donald Tusk tanácsi elnököt, hogy tárgyaljon az uniós parlamenttel és pártcsaládjainak vezetőivel, hogy minden fél számára elfogadható megoldás születhessen.

Macron nem ellenezne német jelöltet, ha...

Emmanuel Macron francia elnök újságíróknak adott nyilatkozatában leszögezte, mivel továbbra sincs többsége egyetlen jelöltnek sem az európai intézmények vezető tisztségeire, a következő napokban közös álláspontot kell kialakítani a jövő vasárnap esedékes, következő uniós csúcstalálkozóig. Európának meg kell mutatnia, hogy egységet tud mutatni úgy, hogy minden fél szem előtt tartja saját és az unió érdekeit - hangsúlyozta.

Kiemelte, a jelölteknek meg kell szerezniük az uniós testületek többségének szimpátiáját. Olyan megoldást kell találni, amely biztosítja a megkívánt földrajzi, demográfiai, politikai, nemek közötti megoszlást figyelembe vevő egyensúlyt - hangsúlyozta. Nem ellenezne egy német csúcsjelöltet akkor, ha Angela Merkel német kancellár jelölt lenne - tette hozzá.

A Politico szerint Macron azt, hogy három csúcsjelöltet "tesztelt" Tusk és egyiknek sem lett többsége, úgy értékelte, hogy az őket kizárták a lehetséges jelöltek közül.

Semmivel sincsenek beljebb

Juri Ratas észt miniszterelnök ugyanakkor távozásakor azt mondta, senkit sem zártak ki az uniós intézmények vezető tisztségére aspiráló jelöltek közül, még minden név az asztalon van. Reményét fejezte ki, hogy a következő vasárnap megoldást születhet a bizottsági elnök és a többi intézményi vezető személyét illetően.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint az uniós tagországok vezetői "egyáltalán nem tettek előrelépést a hosszú órákon át tartó tárgyalás során". A folyamat lassú, "egy kis időt igénybe vesz, éppúgy, mint egy kormányalakítás" - fogalmazott. Rutte ugyanakkor kétségbe vonta, hogy a június 30-ra tervezett rendkívüli uniós csúcstalálkozó sokkal ígéretesebb lesz.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Frans Timmermans jelenlegi uniós bizottsági alelnök, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) holland "csúcsjelöltje", továbbra is esélyes-e a bizottság elnöki posztjára, Rutte kijelentette: "úgy gondolom igen, azonban a dolog nagyon kiszámíthatatlan".

Sajtójelentések szerint Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia államfő és több más európai kollégájuk közvetlenül a G20-as országcsoport jövő hét végi oszakai csúcstalálkozójáról fog Brüsszelbe repülni. A következő felvonás tehát: június 30.