Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Túl korai lenne még sikerről beszélni az európai uniós vezetők csúcsértekezletén született migrációs megállapodással kapcsolatban, a munka nehezebb része ugyanis még ránk vár - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli ülést követően.

Noha az uniós állam- és kormányfőknek sikerült egyezségre jutniuk péntekre virradóra, az abban foglaltak megvalósítása még hátra van, és ez a keményebb feladat - jegyezte meg az Európai Tanács elnöke, aki a megállapodás fő elemeit ismertette.

Az európai vezetők egy francia-olasz javaslatot is elfogadtak, hogy ellenőrzött központokat létesítsenek az EU területén, olyan tagállamokban, amelyek erre hajlandóak - emelte ki Tusk. (A csúcs előtt Magyarország álláspontja az volt, hogy nem támogat semmilyen központot amelyet az EU területén hoznának létre, az Magyarország számára csak az EU-n kívül volt elképzelhető. Ez az álláspont puhult fel - a szerk.)

Üzentünk minden hajónak, még a Földközi-tengeren jelen lévő civil szervezeteknek is, hogy a törvényeket be kell tartani és ne akadályozzák a líbiai parti őrséget - értékelt Tusk.

Az uniós vezetők abban is megállapodtak, hogy Törökországnak a korábban megígért mintegy 3 milliárd eurónyi pénzügyi támogatást átutalják (amelyből 2 milliárd eurót az uniós költségvetésből finanszíroznak, egymilliárdot pedig a tagállamok adnak össze az EU bruttó nemzeti jövedelméhez való hozzájárulásuk arányában), és az EU afrikai alapjának további 500 millió eurónyi forrást biztosítanak.

A brexit ügyét Tusk csak röviden érintette: arra figyelmeztetett, hogy sok még a tennivaló, ha októberig meg szeretnének állapodni októberre, és annyit üzent a Theresa May kormányának (amely a jövő héten ül össze ebben az ügyben): ez az utolsó lehetőség, hogy a javaslatokat lefektessék.

Egységes front

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke az MTI szerint hangsúlyozta: az EU vezetői egységes frontot mutattak a kereskedelempolitika ügyében. Európa továbbra is kiáll a szabad és tisztességes, közös szabályokon alapuló kereskedelem mellett.

Juncker július vége előtt Washingtonba utazik, ahol Donald Trump amerikai elnökkel egyeztet és bemutatja az unió közös álláspontját. Tárgyalásokra van szükség - fogalmazott a politikus.

Az EB  elnöke szerint széles körű támogatásról biztosították az uniós vezetők az ülésen azt a javaslatot is, amelynek értelmében 2020 végéig 10 ezer főre növelnék az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) személyzetének létszámát. A bizottság elnöke végül arról számolt be, hogy sikerült előrelépést elérni a bankunió ügyében.

Nem menekültválság, hanem politikai

Jelenleg nem menekültválságról, hanem politikai válságról lehet beszélni, amit az is mutat, hogy a 2015-ös tetőponthoz képest mintegy 90 százalékkal csökkent az Európába érkező menedékkérők száma - emelte ki Bojko Boriszov, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária kormányfője.

Emmanuel Macron francia elnök pedig úgy látta, a péntekre virradóra megszületett migrációs egyezmény a szolidaritás és a felelősségvállalás helyes egyensúlyán alapul. Holisztikus megközelítést alkalmaztak a harmadik országok, a külső határok és a belső kihívások vonatkozásában.

Fontos volt demonstrálni, hogy Európa képes előrelépni

- fogalmazott az elnök.

Macron szerint azért sikerült elérni előrelépést, mert minden tagállam tett néhány kisebb engedményt és mert Franciaország segített közelíteni a nehezen összeegyeztethető álláspontokat az olasz és a német politikai válság, illetve a visegrádi országokkal szembeni feszültség által kialakult légkörben. Franciaország a hosszú távú megoldások híve, Európa migrációra adott válaszának pedig nem szabad, hogy csupán érzelem által vezérelt legyen. Macron szerint a migrációra két reakció lehetséges: nemzeti vagy európai. Ezen a csúcson az utóbbi győzedelmeskedett.

A migrációról szóló megállapodás "nem csak  jó szándék". A menedékkérelmek elbírálására szolgáló regionális központokat (disembarkment platforms) csak a harmadik országokkal megállapodva lehet létrehozni - véli az elnök.

Az EU-n belül létrehozandó úgynevezett ellenőrzött központokról (controlled centers) azt mondta, azok a jelenlegi dublini egyezménnyel és a nemzetközi joggal összhangban vannak - Franciaországban nem lesznek ilyen központok, mert nem az az ország, ahová először érkeznek menedékkérők. Az érintett országok viszont kapnak majd segítséget, ha ilyen központok létrehozása mellett döntenek - mondta a francia elnök.

Olaszország esetére utalva megjegyezte, ott nem a jelenlegi érkezések jelentenek problémát, hanem a már ott lévő 600 ezer bevándorló, akiknek rendezetlen a helyzete. A francia elnök is osztja ugyanakkor azt a véleményt, hogy a visszaküldéseket hatékonyabbá kell tenni.

Ez még nem a vége

Angela Merkel német kancellár összességében elégedett volt a csúcs kimenetelével:

Az, amit mi most együtt elértünk talán több mint amire számítottam

- fogalmazott Merkel.

A migrációról szóló megállapodást egy fontos lépésnek nevezte a helyes irányba, de azt is hozzátette, hogy "ez még nem az út vége". A német kancellár szerint ebben az ügyben sok mindent elértek annak érdekében, hogy a 2015-ös esetet ne ismétlődhessenek meg. Ez egy döntő lépés a közös európai menekültpolitika felé - vélekedett.

Merkel a csúcs utáni sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy Spanyolországgal és Görögországgal bilaterális megállapodásokat kötött a délről Nyugat-Európa felé tartó migráció kezelésére. A kancellár szerint most a belügyminiszterek feladata lesz az adminisztratív feltételek kidolgozása. A koalíciós partnereket (SPD és CSU) a részletekről péntek este tájékoztatja.

A kancellár arra a kérdésre, hogy jó jelnek tartja-e, hogy a csúcson csak rövid ideig foglalkoztak a brexit kérdésével, azt válaszolta: a britek javaslatára várnak, amelynek publikálása a következő hetekben várható. Merkel ugyanakkor köszönetet mondott az Egyesült Királyságnak, hogy az európai értékeknek megfelelően működött együtt a migrációs kérdések megoldásában az uniós csúcson.

Az olaszok máris kibújnak a felelősség alól?

Miközben a csúcson a vezetők a közös fellépést és a közösen elért eredményeket éltették, a találkozót követően az olasz kormányfő, Giuseppe Conte az MTI tudósítása szerint máris arról kezdett beszélni, hogy Olaszország nem tett konkrét kötelezettségvállalást, így nem fog visszafogadni a területén elsőként regisztrált, majd Németországban feltartóztatott egyetlen migránst sem.

Az olasz miniszterelnök azt is megerősítette, hogy nem kötött bilaterális megállapodást Németországgal, illetve elmondta, hogy a csúcson Olaszország 80 százalékát megkapta annak, amit akart.

Conte kilátásba helyezte, hogy Olaszország eljárást indíthat azon uniós tagországok ellen, amelyek nem tartják tiszteletben az elfogadott migrációs megállapodásban foglaltakat. A migrációs nyomás csökkentése érdekében Róma hozzájárult ahhoz, hogy az EU további forrásokat szabadítson fel afrikai partnerországok számára.

A visegrádiaknak tetszik

Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcs után nem tartott sajtótájékoztatót, az ő véleményét péntek hajnalban Facebookon osztotta meg a migráció ügyében született megállapodásról, amelyet egy újabb megnyert csataként értékelt.

A lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki tájékoztatójából viszont kiderült, hogy a visegrádi országok elégedettek a megállapodással. A lengyel miniszterelnök szerint közös álláspontot képviseltek és sikerült meggyőzniük másokat az érveikről.

Szabó Zsuzsa, Brüsszel

AFP Photo/Pool/ Stephanie LECOCQ