Michel a személyes részvétel mellett Brüsszelben, kétnaposra tervezett csúcs meghívólevelében arról tájékoztatott, hogy a jövőbeni válságokra való legjobb felkészülés érdekében a tagállami vezetők eszmecserét folytatnak a koronavírus-járvány elleni védekezés eddigi tapasztalatairól.

Megvitatják, hogy az unió hogyan folytathatja már megkezdett tevékenységét a Föld minden lakójának beoltására, és miként növelheti az oltóanyagok globális kínálatát. A járványt követő gazdasági fellendülés érdekében áttekintik az uniós helyreállítási alap megvalósításának állást.

A migráció jelentette kihívással kapcsolatban számba veszik a különböző bevándorlási útvonalakon kialakult helyzetet - monda. "Célunk továbbra is az életek megmentése és az Európai Unió határain jelentkező migrációs nyomás csökkentése" - fogalmazott.

A tagállami vezetők a rájuk nehezedő nyomás mérséklése érdekében a migráció külső dimenzióra fognak összpontosítani azzal a céllal, hogy megerősítsék együttműködésüket a migráció kiinduló országaival és a tranzitországokkal egyaránt. Olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek gyors eredményeket hoznak - húzta alá.

Tájékoztatása szerint az Európai Tanács vendége lesz António Guterres ENSZ-főtitkár, akivel a tagállami vezetők eszmecserét folytatnak a globális kihívásokról és geopolitikai kérdésekről. A nemzetközi kérdések vonatkozásában áttekintik az unió és Törökország között fennálló viszonyt, és megvitatják az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokat. Felülvizsgálják a Fehéroroszországgal kapcsolatos legújabb uniós döntések végrehajtását, valamint következtetéseket fogadnak el Líbiáról, a Száhel-övezetről és Etiópiáról.