Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alexander De Croo belga miniszterelnök az uniós csúcs első vitanapját követően, péntek hajnalban a Politico tudósítása szerint újságíróknak úgy vélekedett, hogy az Orbán Viktorral folytatott vita ezúttal más volt.

Az az érzésem, hogy ez egy döntő pillanat volt ... több volt, mint amire számítottam

 - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy van-e még helye Magyarországnak az EU-ban, De Croo azt mondta: "remélem, ez az a kérdés, amivel Orbán úr is hazatér, vagy legalább ezzel alszik el. Szerintem nem számított arra, hogy a találkozó így alakul."

De Croo szerint ez nem a szokásos Kelet-Nyugat vita volt, mondván néhány balti és kelet-európai állam szintén kritizálta Budapestet. Amiben viszont ez a vita most más volt, mint a többi az az, hogy

ez volt az első alkalom, hogy a teremben lévők nagytöbbsége és egy tagállam között ilyen nyílt, majdhogynem konfrontációra került sor, és ahogy a kollégáimtól hallottam, ez eddig példátlan. Az Európai Tanácsot mi mindig egy olyan helynek tartottuk, ahol az emberek szabadon beszélhetnek, de azt diplomatikusan teszik. Ez nem egy diplomatikus vita volt, ez eléggé konfrontatív volt.

A magyar melegellenes - vagy ahogy a kormány aposztrofálja, a gyermekek- és szülők jogait védő - törvény vitája nagyon ellentmondásos, de ugyanakkor "nagyon, nagyon őszinte" volt - derült ki Angela Merkel német kancellár péntek hajnali, az első vitanap lezárását követő értékeléséből. A kancellár azt is hozzátette, hogy több ilyenre lenne szükség, hogy megtudhassunk valamit az Európai Unió lényegének kölcsönös megértéséről.

"Mindannyian világossá tettük, hogy milyen értékeket követünk. A Bizottság kezeli a továbbiakban a magyar törvény ügyét" - mondta a német kancellár.