Az már a nap elején tudható volt, hogy elsősorban a szankciónak azt a verzióját tárgyalják meg, amely szerint bármilyen úton érkező orosz olajat érintene a behozatali tilalom. A magyar kormány ezzel összefüggésben azt szeretné elérni, hogy az Európai Unió adjon garanciát az ország energiaellátására arra az esetre is, ha Ukrajnában, a Barátság kőolajvezetéken leállna a szállítás.

Ez a garancia, ami nekünk kell. Ha ma elérem azt a garanciát, amit kértünk, akkor biztonságban vagyunk – így fogalmazott Orbán Viktor, amikor Brüsszelbe érkezett.

Mindeközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta érkezésekor: nem számít arra, hogy a csúcstalálkozón megállapodás születik az Oroszország elleni szankciós csomagról, de abban még bízik, hogy a későbbiekben létrejön a megegyezés.

Ez a javaslat úgy őrültség, ahogy van!

Orbán Viktor egy rövid videóban ismertette azt is, hogy pontosan milyen tervezetről tárgyaltak hétfőn a többi vezetővel.

Azt mondta: az Európai Tanács azt már elfogadta, hogy a vezetékeken érkező olajra ne terjedjen ki az embargó, ez pedig Magyarország szempontjából kedvező dolog. Másrészt viszont azt is kérik, hogy Magyarország és a Mol hajtson végre számos drága beruházását, ráadásul azok révén még drágábban tudnánk olajat szerezni, mint eddig az import által. Ez a javaslat úgy őrültség, ahogy van! – összegzett Orbán Viktor.

Hozzátette azt is, hogy szerinte az uniós szankciókból származó profitot a nyugat-európai olajcégek gyűjtenék be elsősorban, ami azt jelenti, hogy ők lennének szankciós politika legnagyobb nyertesei.

Orbán Viktor szerint az Európai Bizottság a felelős a helyzetért

A kormányfő a brüsszeli riportereknek azt is elmondta, hogy szerinte az Európia Bizottság elhamarkodottan cselekedett és felrúgták azt a megállapodást, amelyről 2022 márciusában egyeztek meg a versailles-i uniós csúcstalálkozón – ott ugyanis megígérték, hogy a bizottság nem kezdeményez olyan energiaügyi szankciót, amelyről korábban nem egyeztek meg a tagállamok vezetői egymás közt.

Tehát ezért a nehéz helyzetért, amelyben most vagyunk, az Európai Bizottság a felelős, és az ő vállukon lesz a felelősség akkor is, ha ma nem tudunk megegyezni – mondta Orbán Viktor.

Hangsúlyozta azt is, hogy a magyar kormány kész támogatni a szankciós csomagot, de előtte garanciákat szeretnének látni Magyarország energiabiztonsága érdekében. „Meg kell kapnunk a jogot ahhoz, hogy orosz olajat szerezzünk más forrásból, ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel. Ha ezt megkapjuk, akkor minden rendben lesz” – fogalmazott.

Zelenszkij nem mondta ki Orbán Viktor nevét, de körbeírta

Az ukrán elnök hétfőn videóüzenetet intézett a csúcstalálkozó résztvevőihez, amelyben azt mondta: a belső konfliktusokkal csak Moszkvát segítik.

Véget kell vetni a vitatkozásnak, ezek csak arra bátorítják Oroszországot, hogy még nagyobb nyomást helyezzen önökre – fogalmazott az ukrán elnök. Zelenszkij ezután felsorolta azokat a civil és anyagi veszteségeket, amelyeket eddig Ukrajna szenvedett a háborúban, de hozzátette azt is:

Szeretném, ha tudnák, hogy én nem önöket okolom ezért. Mindenért kizárólag az orosz állam a felelős. De abban bízom, hogy önök is mindannyian tudják: szükség van a szankciókra azért, hogy fellépjünk az agresszió ellen.

Az ukrán elnök szerint ez az előfeltétele annak is, hogy békét kössenek Oroszországgal, épp ezért mindenkinek hálás, aki azon dolgozik, hogy bevezessék az újabb szankciós csomagot. Rögtön ezután úgy fogalmazott: Sajnos, valamilyen okból kifolyólag ezt még mindig nem sikerült megtenni.

Volodimir Zelenszkij végül ismét hangsúlyozta, hogy Európának most egységre van szüksége, és egy hasonlattal zárta a gondolatmenetét, amelyben az uniót egy hajóhoz hasonlította. „Ha egy hajót torpedótalálat ér, akkor nincs esély arra, hogy valamelyik kabinja ne kerüljön a víz alá.”

Ne rejtőzzenek Orbán Viktor vétója mögé, vessenek ki különvámot

Mindeközben Renew Europe európai parlamenti frakció képviselője, Luis Garicano közgazdászprofesszor azt mondta a Politicónak: egy felvizezett, engedményekkel teli olajembargó helyett sokkal jobb megoldás lenne, ha különvámot vetnének ki az orosz energiahordozókra (ugyanez a javaslat már május közepén is felvetődött).

Kifejtette: ráadásul ehhez a tagállamok egyszerű többsége is elég lenne az EU kereskedelmi politikája miatt. Vagyis az uniós kormányzatok egyszerű többségének jóváhagyása elég ahhoz, hogy korlátozzák az orosz olajkereskedelmet, és hogy az unió „ne rejtőzködjenek többé Orbán vétója mögött” – vélte Garricano.

A politikus azt is elmondta, hogy az oroszok már így is körülbelül 35 százalékos árengedménnyel adják az olajat Kínának és Indiának, vagyis ha az unió valamivel az alatt (körülbelül 30 százalékkal) megvámolná őket, akkor annak ellenére még mindig nagy mennyiségben exportálnának Európába, de komoly bevételtől esnének el. Ezt a pénzt pedig szét lehetne osztani az uniós állampolgárok közt, hogy kompenzálják őket a magas energiaárakért.

Az osztrák kancellár Magyarország mellé állt

Az orf.at tudósítása szerint Karl Nehammer osztrák kancellár az uniós találkozó előtt azt mondta: bízik abban, hogy az uniós csúcson megegyeznek az olajembargó kérdésében, majd azzal folytatta, hogy Ausztria támogatja Magyarországot, és azt, hogy anyagi kompenzációt kapjanak a magyarok. Mindeközben pedig – Orbán Viktorhoz hasonlóan – az Európai Bizottságot hibáztatta a kialakult helyzet miatt.

Nagyon meglepett, hogy az Európai Bizottság ezt a nehéz kérdést ilyen módon vitte az Európai Tanács elé – mondta a kancellár, aki szerint normális esetben az olajembargóról már nem a csúcstalálkozón kellene egyezkedniük, hanem addigra meg kellett volna születnie a megállapodásnak.

Leszögezte azt is, hogy Ausztria az olaj tekintetében ugyan jóval függetlenebb Magyarországnál, de a földgázt tekintve ők is nagy függőségben vannak, ezért szolidárisak a magyarokkal ebben a kérdésben.

Az osztrák kancellár mellett Petr Fiala cseh miniszterelnök is többé-kevésbé a magyar álláspontot támogatva szólalt fel. Azt mondta, hogy készen állnak arra, hogy csökkentsék az oroszoktól való függést, de ezt rövid távon nem lehet megoldani – írja az AP News.

A kétnapos uniós csúcs keddi napján ismét összeülnek majd a vezetők, de egyelőre nem sok esély látszik arra, hogy a megegyezés létrejöjjön a felek közt. A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!