Túl korai lenne még sikerről beszélni az európai uniós vezetők csúcsértekezletén született migrációs megállapodással kapcsolatban, a munka nehezebb része ugyanis még ránk vár - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli ülést követően.

Noha az uniós állam- és kormányfőknek sikerült egyezségre jutniuk péntekre virradóra, az abban foglaltak megvalósítása még hátra van, és ez a keményebb feladat - jegyezte meg az Európai Tanács elnöke, aki a megállapodás fő elemeit ismertette.

Az európai vezetők egy francia-olasz javaslatot is elfogadtak, hogy ellenőrzött központokat létesítsenek az EU területén, olyan tagállamokban, amelyek erre hajlandóak - emelte ki Tusk. (A csúcs előtt Magyarország álláspontja az volt, hogy nem támogat semmilyen központot amelyet az EU területén hoznának létre, az Magyarország számára csak az EU-n kívül volt elképzelhető. Ez az álláspont puhult fel - a szerk.)

Üzentünk minden hajónak, még a Földközi-tengeren jelen lévő civil szervezeteknek is, hogy a törvényeket be kell tartani és ne akadályozzák a líbiai parti őrséget - értékelt Tusk.

Az uniós vezetők abban is megállapodtak, hogy Törökországnak a korábban megígért mintegy 3 milliárd eurónyi pénzügyi támogatást átutalják (amelyből 2 milliárd eurót az uniós költségvetésből finanszíroznak, egymilliárdot pedig a tagállamok adnak össze az EU bruttó nemzeti jövedelméhez való hozzájárulásuk arányában), és az EU afrikai alapjának további 500 millió eurónyi forrást biztosítanak.

A brexit ügyét Tusk csak röviden érintette: arra figyelmeztetett, hogy sok még a tennivaló, ha októberig meg szeretnének állapodni októberre, és annyit üzent a Theresa May kormányának (amely a jövő héten ül össze ebben az ügyben): ez az utolsó lehetőség, hogy a javaslatokat lefektessék.

Egységes front

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke az MTI szerint hangsúlyozta: az EU vezetői egységes frontot mutattak a kereskedelempolitika ügyében. Európa továbbra is kiáll a szabad és tisztességes, közös szabályokon alapuló kereskedelem mellett.

Juncker július vége előtt Washingtonba utazik, ahol Donald Trump amerikai elnökkel egyeztet és bemutatja az unió közös álláspontját. Tárgyalásokra van szükség - fogalmazott a politikus.

Az EB  elnöke szerint széles körű támogatásról biztosították az uniós vezetők az ülésen azt a javaslatot is, amelynek értelmében 2020 végéig 10 ezer főre növelnék az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) személyzetének létszámát. A bizottság elnöke végül arról számolt be, hogy sikerült előrelépést elérni a bankunió ügyében.

Nem menekültválság, hanem politikai

Jelenleg nem menekültválságról, hanem politikai válságról lehet beszélni, amit az is mutat, hogy a 2015-ös tetőponthoz képest mintegy 90 százalékkal csökkent az Európába érkező menedékkérők száma - emelte ki Bojko Boriszov, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária kormányfője.

Emmanuel Macron francia elnök pedig úgy látta, a péntekre virradóra megszületett migrációs egyezmény a szolidaritás és a felelősségvállalás helyes egyensúlyán alapul. Holisztikus megközelítést alkalmaztak a harmadik országok, a külső határok és a belső kihívások vonatkozásában.

Fontos volt demonstrálni, hogy Európa képes előrelépni

- fogalmazott az elnök.

Macron szerint azért sikerült elérni előrelépést, mert minden tagállam tett néhány kisebb engedményt és mert Franciaország segített közelíteni a nehezen összeegyeztethető álláspontokat az olasz és a német politikai válság, illetve a visegrádi országokkal szembeni feszültség által kialakult légkörben. Franciaország a hosszú távú megoldások híve, Európa migrációra adott válaszának pedig nem szabad, hogy csupán érzelem által vezérelt legyen. Macron szerint a migrációra két reakció lehetséges: nemzeti vagy európai. Ezen a csúcson az utóbbi győzedelmeskedett.

A migrációról szóló megállapodás "nem csak  jó szándék". A menedékkérelmek elbírálására szolgáló regionális központokat (disembarkment platforms) csak a harmadik országokkal megállapodva lehet létrehozni - véli az elnök.

Az EU-n belül létrehozandó úgynevezett ellenőrzött központokról (controlled centers) azt mondta, azok a jelenlegi dublini egyezménnyel és a nemzetközi joggal összhangban vannak - Franciaországban nem lesznek ilyen központok, mert nem az az ország, ahová először érkeznek menedékkérők. Az érintett országok viszont kapnak majd segítséget, ha ilyen központok létrehozása mellett döntenek - mondta a francia elnök.

Olaszország esetére utalva megjegyezte, ott nem a jelenlegi érkezések jelentenek problémát, hanem a már ott lévő 600 ezer bevándorló, akiknek rendezetlen a helyzete. A francia elnök is osztja ugyanakkor azt a véleményt, hogy a visszaküldéseket hatékonyabbá kell tenni.

Ez még nem a vége

Angela Merkel német kancellár összességében elégedett volt a csúcs kimenetelével:

Az, amit mi most együtt elértünk talán több mint amire számítottam

- fogalmazott Merkel.

A migrációról szóló megállapodást egy fontos lépésnek nevezte a helyes irányba, de azt is hozzátette, hogy "ez még nem az út vége". A német kancellár szerint ebben az ügyben sok mindent elértek annak érdekében, hogy a 2015-ös esetet ne ismétlődhessenek meg. Ez egy döntő lépés a közös európai menekültpolitika felé - vélekedett.

Merkel a csúcs utáni sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy Spanyolországgal és Görögországgal bilaterális megállapodásokat kötött a délről Nyugat-Európa felé tartó migráció kezelésére. A kancellár szerint most a belügyminiszterek feladata lesz az adminisztratív feltételek kidolgozása. A koalíciós partnereket (SPD és CSU) a részletekről péntek este tájékoztatja.

A kancellár arra a kérdésre, hogy jó jelnek tartja-e, hogy a csúcson csak rövid ideig foglalkoztak a brexit kérdésével, azt válaszolta: a britek javaslatára várnak, amelynek publikálása a következő hetekben várható. Merkel ugyanakkor köszönetet mondott az Egyesült Királyságnak, hogy az európai értékeknek megfelelően működött együtt a migrációs kérdések megoldásában az uniós csúcson.

Az olaszok máris kibújnak a felelősség alól?

Miközben a csúcson a vezetők a közös fellépést és a közösen elért eredményeket éltették, a találkozót követően az olasz kormányfő, Giuseppe Conte az MTI tudósítása szerint máris arról kezdett beszélni, hogy Olaszország nem tett konkrét kötelezettségvállalást, így nem fog visszafogadni a területén elsőként regisztrált, majd Németországban feltartóztatott egyetlen migránst sem.

Az olasz miniszterelnök azt is megerősítette, hogy nem kötött bilaterális megállapodást Németországgal, illetve elmondta, hogy a csúcson Olaszország 80 százalékát megkapta annak, amit akart.

Conte kilátásba helyezte, hogy Olaszország eljárást indíthat azon uniós tagországok ellen, amelyek nem tartják tiszteletben az elfogadott migrációs megállapodásban foglaltakat. A migrációs nyomás csökkentése érdekében Róma hozzájárult ahhoz, hogy az EU további forrásokat szabadítson fel afrikai partnerországok számára.

A visegrádiaknak tetszik

Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcs után nem tartott sajtótájékoztatót, az ő véleményét péntek hajnalban Facebookon osztotta meg a migráció ügyében született megállapodásról, amelyet egy újabb megnyert csataként értékelt.

A lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki tájékoztatójából viszont kiderült, hogy a visegrádi országok elégedettek a megállapodással. A lengyel miniszterelnök szerint közös álláspontot képviseltek és sikerült meggyőzniük másokat az érveikről.

Szabó Zsuzsa, Brüsszel

AFP Photo/Pool/ Stephanie LECOCQ