Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos keddi sajtóközleményben kiemelte: a jelenlegi kockázatok miatt a tagállamoknak továbbra is összehangolt lépéseket kell tenniük az Egyesült Királyság és az EU között nem alapvetően szükséges utazások megakadályozása érdekében.

Ugyanakkor az általános utazási tilalmak nem gátolhatják az unió és az Egyesült Királyság polgárait abban, hogy visszatérjenek otthonaikba. "A repülőjáratok és vonatközlekedés tilalmát ilyen esetekben fel kell oldani, mivel biztosítanunk kell az alapvető céllal történő utazások lehetőségét, és el kell kerülnünk az ellátási láncok megszakadását" - hívta fel a figyelmet Reynders.

A bizottság többek között arra kötelezné azokat, akik alapvető céllal utaznak, hogy 72 órával az utazás megkezdése előtt csináltassanak koronavírus tesztet, így elkerülhetik a karantént. A nemzetközi szállításban dolgozókat mentesíteni kell a határokon átnyúló utazási tilalom, valamint a tesztelési és karanténkövetelmények alól, továbbá a tranzitutasok karanténkötelezettségét is fel kell oldani - szögezte le a bizottság.

Nagyon sok az új eset

Közben a tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőzési számot regisztrálták kedden Nagy-Britanniában - írja az MTI. Az egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 36 804 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

Az adatsor szerint a kedden zárult egy hétben 222 199 koronavírus-fertőzést szűrtek ki tesztekkel. Ez 84 323-mal, 61,2 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - az elmúlt 24 órában 691 páciens halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. A kedden zárult egy hétben 3400 halálos áldozata volt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, 526-tal, 18,3 százalékkal több, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A visszamenőleges számítások alapján áprilisban, a járvány tavaszi nagy-britanniai tetőzésének idején valószínűleg meghaladta a százezret a naponta bekövetkezett új koronavírus-fertőzések száma, de az akkor még igen szűkös, napi 15-20 ezer koronavírus-teszt elvégzésére elégséges tesztelési kapacitással ennek csak a töredékét, naponta néhány ezret lehetett kiszűrni.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti beszámolója szerint a legutóbbi 24 órában 423 675, április vége óta csaknem 48,5 millió koronavírus-szűrést végeztek országszerte, és eddig 2,1 millió teszt eredménye lett pozitív. Március eleje óta 68 304-en haltak meg Nagy-Britanniában Covid-19 betegségben.

Új variáns jelent meg

A brit kormány a múlt héten új koronavírus-variáns azonosítását jelentette be. A vizsgálatok adatai szerint a Nagy-Britannián belül mindenekelőtt Londonban és Délkelet-Angliában terjedő változat fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított típusokét.
A brit egészségügyi minisztérium keddi ismertetése nem részletezi, hogy a napi és a heti fertőzésszám emelkedésében mekkora szerepe lehetett az új koronavírus-változatnak.

Zárultak a határok

Keddig ugyanakkor félszáznál is több ország jelentette be, hogy felfüggeszti a Nagy-Britanniából induló repülőjáratok fogadását, bár az Európai Bizottság kedden a tilalom feloldását kérte az EU-tagországoktól. A francia hatóságok ugyanakkor immár csaknem két napja a brit oldalról érkező teherforgalmat sem fogadják. A francia intézkedés olyan járművekre vonatkozik, amelyekkel emberek - gépkocsivezetők, utazószemélyzet, utasok - is átkelnének Franciaországba. Az utazószemélyzet és utasok nélküli teherszerelvények - konténerek és vontató nélküli kamion-pótkocsik - átkelését a francia hatóságok továbbra is engedélyezik.

A zárlat miatt a délkelet-angliai Dover kompkikötőjéhez vezető autópályán, illetve az egyik közeli, használaton kívüli repülőtéren kialakított átmeneti parkolóban a Kent megyei tanács adatai szerint kedd estig 2852 kamion torlódott fel. A közúti fuvarozók nagy-britanniai érdekképviseleti szervezeteinek beszámolói szerint a sofőrök nagy többsége nem jut rendszeres ellátáshoz, nem fér hozzá semmiféle higiénés létesítményhez és járművének vezetőfülkéjében alszik.

Boris Johnson brit miniszterelnök már előző nap azt közölte, hogy felvette a kapcsolatot Emmanuel Macron francia elnökkel, akik a helyzet gyors megoldását ígérte. Nem hivatalos értesülések szerint a francia fél koronavírus-gyorsteszt elvégzéséhez kötné a kamionosok beengedését, de kedd estig sem erről, sem bármilyen más megoldási javaslatról nem hangzott el bejelentés.

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) keddi közleménye szerint ha a torlódásban rekedt kamionok 24 órán belül nem tudnak ismét útnak indulni, és így nem tudják felvenni a Spanyolországból és Portugáliából importálandó élelmiszerszállítmányokat, karácsony után "problémák támadhatnak" a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában.