A szerdán elfogadott intézkedéscsomag az Európai Bizottság szerint méltányosabbá teszi az adózást azáltal, hogy fokozza az adóvisszaélések elleni küzdelmet, visszaszorítja a tisztességtelen adóversenyt és növeli az adózás átláthatóságát.

Gentiloni szerint az új adócsomag hozzájárulhat a koronavírus-járványt követő európai gazdaság helyreállításához és hosszú távú növekedéséhez. A biztos szerint a csomag az adózási szabályok egyszerűsítését is szolgálja annak érdekében, hogy az EU-ban javuljon az üzleti környezet. Ez magában foglalja az adózási akadályok és az adófizetőkre nehezedő adminisztratív terhek felszámolását számos ágazatban, hogy a vállalkozások könnyebben tudjanak boldogulni és növekedni az egységes piacon.

Három kezdeményezés

A most bejelentett adócsomag három kezdeményezésből áll. Az egyik az adóügyi cselekvési terv, ami 25 különböző intézkedést irányoz elő. Ezek a regisztrációtól a bevalláson, a befizetésen és az ellenőrzésen keresztül egészen a vitarendezésig minden szakaszban felszámolják az akadályokat. Segítséget nyújt a tagállamoknak az adócsalás elleni hatékonyabb küzdelemben, valamint az adózási fegyelem javítása és az adminisztratív terhek csökkentése terén.

A másik a közigazgatási együttműködésről szóló javaslat (DAC 7), ami a digitális platformokra is kiterjeszti az adózási átláthatóságra vonatkozó uniós szabályokat. Az új javaslat értelmében automatikussá válna a tagállamok közötti információcsere az eladók online platformokon termelt bevételeire vonatkozóan. A javaslat emellett megerősíti és pontosítja azon egyéb területeket érintő szabályokat, amelyeken a tagállamok együttműködést folytatnak az adóvisszaélések elleni küzdelem érdekében, például közös adóellenőrzések révén.

A harmadik az Európai Bizottság Unión belüli adóversennyel és káros adózási gyakorlatokkal foglalkozó magatartási kódex reformját indítványozza. Ennek keretében javasolja, hogy tökéletesítsék a nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, amely a nemzetközileg elfogadott standardokat nem követő harmadik országokról nyújt áttekintést. A javaslat ezen túlmenően felvázolja a fejlődő országokkal való adóügyi együttműködésre vonatkozó uniós megközelítést, összhangban a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrenddel.

Ezzel még nincs vége

Az Európai Bizottság közleményéből továbbá kiderül, hogy a következő években a Bizottság ki fogja dolgozni "a vállalkozások adózásának új, 21. századi megközelítését is", amely kezeli a digitális gazdaság kihívásait, valamint biztosítja, hogy a multinacionális vállalatok is kivegyék méltányos részüket a közteherviselésből.

A zöld megállapodással összefüggésben is javaslatokat fog előterjeszteni a bizottság. Ennek keretében kidolgozzák, hogy az adózás miként támogathatja a klímasemlegesség 2050-ig történő elérésére irányuló uniós célkitűzést.