Pozsony azt szeretné, ha Maros Sefcovic személyében szlovák csúcsvezetője lenne az Európai Uniónak. Az Európai Bizottság energetikáért felelős alelnökének neve korábban a bizottság elnökjelöltjeként is felmerült, de az is elképzelhető, hogy Sefcovic végül az unió közös biztonsági és külpolitikai főképviselője lesz - derül ki az InfoRádió pozsonyi tudósítójának összeállításából.

Peter Pellegrini és Donald Tusk a jövő héten esedékes brüsszeli csúccsal kapcsolatban egyeztettek a kiberbiztonságról és az ötéves stratégiai programpontokról is.

Az Európai Parlament új összetételben július elején ülésezik az Európai Parlament, míg az Európai Bizottság új elnökét az EP jóváhagyásával az uniós állam- és kormányfők választják meg. Elvileg a bizottsági elnöki posztot a néppártnak kellene adnia, miután ők szerezték a legtöbb mandátumot, ám mivel nem sikerült többséget szereznie az EPP-nek az Európai Parlamentben, ezért a bizottsági elnöki poszt betöltése mégis nyitott kérdéssé vált. (Hogy mely személyek körül megy a találgatás, itt ovashat részletesebben.) A jelenlegi bizottság mandátuma október végén jár le. Decembertől új elnöke lesz az Európai Tanácsnak is.

A kulcsfontosságú uniós posztok elfoglalásakor figyelembe veszik a politikai erők megoszlását, a regionális képviseletet és a nők részarányát is.

Donald Tusk Twitter oldalán arról tájékoztatott, hogy Peter Pellegrini szlovák kormányfővel a V4-ek képviselőjéként tárgyalt. (Szlovákia június végéig tölti be a visegrádi csoport elnöki tisztségét.)

A visegrádi országok kormányfői csütörtökön Budapesten megállapodtak abban, hogy a jövő heti uniós csúcstalálkozón a V4-ek közös álláspontot képviselnek, mind a személyi-vezetői, mind a tartalmi ügyek tekintetében. A visegrádi országok olyan jelölteket támogatnak az Európai Unió vezető tisztségeire, akik megfelelő tapasztalattal és felkészültséggel rendelkeznek, és akik tisztelik a közép-európai népeket valamint a V4-es együttműködést.