A tájékoztatás szerint a bemutatott kezdeményezések az EU vezető szerepét kívánják tovább erősíteni a pénzügyi fenntarthatóság nemzetközi normáinak meghatározásában – írja az MTI.

Az elfogadott intézkedések közé tartozik a fenntartható finanszírozásra vonatkozó új uniós stratégia, mely számos kezdeményezést vázol fel az éghajlatváltozás és más környezeti kihívások kezelésére, ezzel egyidejűleg pedig növeli a fenntartható gazdaságra történő uniós átállást szolgáló beruházásokat és a kis- és középvállalkozások részvételét az átállás folyamatában. Kiemelték továbbá, a pénzügyi szektorra kulcsfontosságú szerep hárul majd, hogy elősegítse az európai zöld megállapodásban kitűzött célok megvalósítását.

Az intézkedések második eleme az uniós zöldkötvény-standard létrehozására irányuló javaslat, mely magas színvonalú önkéntes normát vezetne be a fenntartható beruházásokat finanszírozó kötvényekre. A standard példaként szolgál majd arra, hogy a zöldkötvények révén miként tudnak a vállalatok és a hatóságok úgy forrásokat bevonni a tőkepiacokról nagyszabású beruházások finanszírozásához, hogy eközben szigorú fenntarthatósági követelményeknek tesznek eleget, és megvédik a befektetőket az úgynevezett "zöldre festéstől", attól, hogy pénzt fektessenek be a ténylegesnél környezettudatosabbnak beállított cégekbe és tevékenységekbe.

Az Európai Bizottság végezetül vonatkozó uniós jogszabályok módosítását is javasolta, hogy a pénzügyi és nem pénzügyi vállalkozásoknak milyen információkat kelljen közzétenniük eszközeik és gazdasági tevékenységük környezeti teljesítményéről. A bizottság indoklása szerint a zöldre festés megelőzéséhez ugyanis elengedhetetlen, hogy a piacoknak és a befektetőknek egyértelmű és összehasonlítható információk álljanak rendelkezésükre a fenntarthatóságról.