A román Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) élén hírnevet szervezett Laura Codruta Kövesit októberben nevezték ki európai főügyésznek, hogy vezényelje le az Európai Ügyészség megalakítását, majd folytassa annak irányításával az uniós pénzügyi érdekeket sértő csalás, korrupciós és pénzmosási ügyekben, illetve büntetőeljárást indítson az elkövetőkkel szemben. A szakembert csütörtökön hallgatta meg az Európai Parlament két szakbizottsága, és Kövesinek már panaszkodnia kellett.

"Csak azért akarunk Európai Ügyészséget, hogy elmondhassuk, van ilyen intézmény, vagy azt akarjuk, hogy hatékonyan működjön?" - idézi az Indexen az Eurológus a kifakadását. Ugyanis arra panaszkodott a főügyész, hogy a novemberben munkába álló szervezetnek 2000 üggyel kell majd azonnal foglalkoznia, évente pedig további 3000 ügy érkezhetne hozzá, de egyelőre se elég munkaerő, se elég forrás nem áll ehhez rendelkezésre.

Azt állítja Kövesi, hogy az eredetileg tervezett 22 tagállami delegált ügyész és az intézmény 24 alkalmazottja nem tudja majd kezelni az ügymennyiséget. Szerinte a helyzet akkor lenne kezelhető, hogy a tagállamoknak fejenként legalább két - tehát összesen 44 - ügyészt kellene az Európai Ügyészséghez rendelnie, és az intézmény költségvetését is alaposan meg kellene emelni. De már most van olyan tagállam, ami csak félállásban küldene ügyészeket a testülethez.

A becslések szerint évente az uniós költségvetésből 467 millió euró (körülbelül 158 milliárd forint) tűnik el csalás vagy korrupció miatt.

Több tagállam eleve nem támogatja az ügyészség megalakítását. Lengyelország és Magyarország részéről ez nem volt meglepő: a két ország ellen a hetes cikkely szerinti eljárásban is feljött a rendszerszintű korrupció. A budapesti és a varsói kormány is úgy van az Európai Ügyészséggel a kommunikációjában, hogy az csak sértené a nemzeti szuverenitást.

Írország, Svédország és Dánia bojkottja viszont meglepő.

A tervek szerint az uniós korrupciós vádhatóságtól való távolmaradás az EU-s támogatások lecsökkentését eredményezheti a tagállamoknak.