Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Noha nem lehetett kizárni, hogy újabb nagyívű lépéseket tesz az Európai Központi Bank (EKB), végül szeptemberi rendes ülésén nem tett semmi komolyabban felforgatót a kormányzótanács.

Az EKB főbb üzeneteiben nem történt változás:

  • Változatlanul marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve -0,5 százalékos szintje.
  • A kormányzótanács folytatja a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) alatti vásárlásait az 1350 milliárd eurós keretösszeg erejéig. A vásárlások hozzájárulnak az általános monetáris politika lazításához, ami segít ellensúlyozni az inflációs pályának a pandémiával kapcsolatban prognosztizált lefelé való elmozdulását. A vásárlásokat időben, eszközosztály tekintetében és a joghatóságok között továbbra is rugalmas módon bonyolítják le.
  • Az eszközvásárlási program (APP) keretében 20 milliárd eurós havi ütemben tovább folyik a nettó vásárlás azokkal a vásárlásokkal együtt, amelyeket a pótlólagos 120 milliárd eurós átmeneti keret erejéig végeznek az év végéig. A kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy az APP alatti havi nettó eszközvásárlások addig lesznek folyamatban, amíg szükséges ahhoz, hogy megerősödjön az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása, és röviddel azelőtt befejeződnek, hogy a tanács ismét elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait.

Christine Lagarde EKB elnök a kamatdöntést követően elmondta, javuló tendenciákat lát a gazdasági aktivitásban, de az jócskán elmarad a járvány előtti időktől, a szolgáltatások terén nincs különösebb megnyugtató adat, a kilátásokban pedig továbbra is jelentősek a bizonytalanságok. A legutóbbi adatok után az eurozóna várhatóan magához térhet valamennyire a harmadik negyedévben. A felmérések alapján az ipari szektorok jobban állnak, mint a szolgáltatások.

Lagarde elzárkózott attól, hogy kommentálja az euró árfolyamának alakulását, lévén erre nem terjed ki az EKB mandátuma. Ezzel együtt elismerte, hogy üzenetértékű, hogy erre a szempontra is odafigyel az EKB, és ezt nyíltan kommunikálja a piaci szereplők felé.

Azt többször elmondta, árfolyamcélja nincs az EKB-nak, az euró árfolyama csupán az egyik szempont, amit vizsgálni kell a 2 százalékos középtávú inflációs cél és az ezzel járó árstabilitás elérése érdekében, ami az EKB küldetése.

Ezzel együtt is fontos váltás az EKB kommunikációjában, hogy egyáltalán iránymutatást ad az euró-dollár 1.20 körüli árfolyamának hatásáról, illetve a túlságosan erős euró majdani kockázatairól.

Azzal, hogy két éve először utalást tett az árfolyamra a közleményben és egyben arra, hogy emiatt módosítani kell az eddigi inflációs prognózist, az EKB lehet, hogy inkább további euró erősödést idéz elő - mondta Carsten Brzeski, az ING térséggel foglalkozó vezető közgazdásza.

Ő úgy látja, a mostani kommunikációval az EKB egy érdekes, jó eséllyel rizikós egyensúlyozási játszmába fogott, amit szóbeli üzenetekkel igyekszik majd irányítani.