A Jog és Igazságosság ECR-küldöttségének vezetője kedden képviselőtársaival együtt Varsóban a lengyel kormánypárt elnökével, Jaroslaw Kaczynskivel, valamint a PiS alsóházi frakciójának elnökével, Ryszard Terleckivel tárgyalt - írja az MTI.

Mazurek a PAP hírügynökséggel közölte, a találkozó "kizárólag arról a helyzetről szólt, amely azután keletkezett, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppártból", és az egyeztetésen a lehetséges forgatókönyveket vitatták meg.

"Beszéltünk az ECR bővítésének előnyeiről, de a végső döntést arról, hogy milyen irányt veszünk és kivel együtt (...), a PiS hamarosan összeülő politikai bizottsága hozza meg" - mondta Mazurek.

Hozzáfűzte: nem titok, hogy az ügyben egyeztetések zajlanak. "Különféle kezdeményezésekkel áll elő Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint (az olasz jobboldali Liga pártot vezető) Matteo Salvini, és a lengyel kormányfő (Mateusz Morawiecki) is tárgyalni fog az ügyről" - közölte a politikus.

Olasz sajtóhírek szerint Salvini közös képviselőcsoportot szeretne létrehozni az EP-ben a magyar és a lengyel párttal is. A Liga jelenleg a 2019-ben alakult Identitás és Demokrácia pártcsalád tagja, amelyhez többek között a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés (RN) is tartozik. Készen áll az együttműködésre a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) is, mely az ECR-hez tartozik.

A Fidesz EP-képviselői március 3-án jelentették be, hogy kilépnek az Európai Néppárt EP-képviselőcsoportjából azután, hogy a néppárti frakció elfogadta az alapszabály módosítását. A Fidesz március 18-án döntött amellett, hogy elhagyja a pártcsaládot is.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.