Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az unió 27 tagállamában az előző évhez képest 3,7 százalékkal csökkent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, miközben a GDP 1,5 százalékkal nőtt.

Tavaly, az előző évhez képest 9,1 százalékkal, azaz mintegy 152 millió tonna szén-dioxid-egyenértékkel volt kevesebb a kibocsátás. Az indoklás szerint a csökkenést különösen a villamosenergia-ágazat idézte elő, ahol a kibocsátások közel 15 százalékot estek, elsősorban azért, mert a szénalapú energiatermelés helyébe a megújuló energiaforrásokból és a gázerőművekből származó energiatermelés lépett. Az ipari kibocsátások közel 2 százalékkal mérséklődtek. A légi közlekedésből származó hitelesített kibocsátások visszafogott ütemben növekednek: 2018-hoz képest 1 százalékkal, azaz mintegy 0,7 millió tonna szén-dioxid-egyenértékkel nőttek. A közlekedésből, az épületekből, a mezőgazdaságból és a hulladékgazdálkodásból származó kibocsátások nem változtak jelentős mértékben a 2018-as szinthez képest.

Az adatok azt mutatják, hogy a gazdaság valamennyi ágazatában fokozni kell az erőfeszítéseket, hogy az Európai Unió 2050-ig elérje a klímasemlegességre vonatkozó közös célokat - közölte az uniós bizottság.