Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt javasolja az EU tagállamainak, hogy kezdjenek vitát a koronavírus-járvány kezelésének további lépéseiről, beleértve ebbe azt is, hogy esetleg minden országban kötelezővé tennék az oltást - írja a Bloomberg. Erre ösztönözhet a járvány jelenlegi hullámának pusztítása, ami elsősorban a beoltatlanok köréből szedi áldozatait, illetve jelenleg még ismeretlen hatású omikron koronavírus-változat megjelenése.

Érhető és helyénvaló, hogy megvitassuk, hogyan bátoríthatnák az oltások felvételét és elgondolkodnánk ennek kötelezővé tételén az Európai Unióban - lamentált Leyen sajtókonferenciáján. Vitára van szükség, közös megközelítés kell, ám egy olyan egyeztetésről van szó, amit a bizottsági elnök szerint meg kell ejteni.

Németország jövendő kancellárja, Olaf Scholz támogatja a kötelező oltást, ám nem menne fejjel a falnak: parlamenti szavazást akar kezdeményezni az ügyben. A görög kormány a napokban jelentette be, hogy havi 100 eurós (37 ezer forint) büntetés akarnak kiszabni minden olyan 60 évesnél idősebb görög polgárra, aki nem oltatja be magát. Az új közterhet egészségügyi díjnak keresztelték.

Az EU-nak nincs joga kötelezővé tenni semmilyen oltást a tagállamai körében, ám igyekezhet elérni, hogy a tagországok egyetértésre jussanak erről a kérdésről. Az állam- és kormányfők rendkívüli csúcsértekezletének összehívását a járvány tombolására való tekintettel elvetették, ám az egészségügyi miniszterek összedugják a buksijukat és a december 16-ai uniós csúcs napirendjén lesz a téma.