Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy újabb közös uniós kötvénykibocsátást szervez a pandémia okozta gazdasági válságra válaszul összehozott helyreállítási alap után az ukrajnai háborúval kapcsolatos közös európai költségek forrásának megteremtésére - írja a Politico az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva. Becslések szerint 15 milliárd euróra lenne szükség. A tervet május 18-án már nyilvánosságra is hoznák.

A kijevi kormány és a Nemzetközi Valutaalap becslése szerint Ukrajnának havonta ötmilliárd euróra van szüksége ahhoz, hogy életben tartsa gazdaságát, beleértve ebbe, hogy ki tudják fizetni az állami alkalmazottak bérét, a nyugdíjakat és gondoskodni tudjanak az otthonukból elüldözött emberek ellátásáról.

Az Egyesült Államok ennek a kiadásnak a harmadát vállalná, ami azt jelenti, hogy havi tízmilliárd eurót kellene előteremteni. A bizottság tájékoztatta a tervről az uniós tagállamok brüsszeli nagyköveteit. A helyreállítási alap esetén 25 milliárd eurónyi hitelgaranciával százmilliárd eurót tudtak felhajtani a hitelpiacokon.

A részletek nem ismertek, csak annyit tudni, hogy egyes országok, köztük Ausztria, Görögország és Németország alternatív finanszírozási javaslatot vár Brüsszeltől a háborús kiadások fedezésére, és az EU-n kívüli országok, mint az Egyesült Királyság, Japán vagy Norvégia kétoldalú megállapodással tudnának részt vállalni a támogatásból.