Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A találkozót követően Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke Twitteren azt közölte, hogy "jó megbeszélést" tartott Orbán Viktorral, Andrej Babissal és Mateusz Morawieckivel az uniós költségvetésről, a koronavírus miatti újjáépítési alapról, a klímapolitikáról, migrációról, a jogállamiságról és a V4-ek által bemutatott Fehéroroszországnak szánt gazdasági tervről.

Von der Leyen szerint abban állapodtak meg, hogy szorosan együttműködnek ezekben az ügyekben.

Az EUrologus szerint a tárgyalásról részleteket az Európai Bizottság szóvivője sem akart elárulni.

A Lengyelország brüsszeli uniós nagykövetségén Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta, az új bizottsági migrációs javaslatcsomag tónusa jobb, mint a korábbi javaslatok voltak, azonban a bizottsági megközelítés nem változott.

"A javaslat azt mondja, kezeljük jól a migrációt. A magyar megközelítés azt mondja: állítsuk meg a migrációt" - emelte ki.

A javaslatcsomagot tekintve nincs áttörés. Az áttörés akkor következne be, ha elfogadnák azt a magyar javaslatot, hogy senki nem léphet be az Európai Unióba addig, amíg valamely tagállam a vonatkozó jogi eljárást lezárva be nem engedi az unió területére - mondta a miniszterelnök, aki szerint nem lehet bejönni engedély nélkül, és itt várakozni az eljárás befejezésére.

E tekintetben ez a javaslat nem jelent áttörést, mert azt a régi megközelítést alkalmazza, hogy be lehet jönni úgy az Euróai Unió területére addig is, amíg nincs jogi ítélet arról, hogy befogadjuk-e a migránst vagy nem. Ez nem jó, ez gyenge pontja a javaslatnak, ezért itt még áttörést kell elérni - tette hozzá Orbán Viktor az MTI szerint.

Mateusz Morawiecki kijelentette, az Európai Uniónak meg kell erősítenie külső határainak védelmét. Segítenie kell a migráció kiinduló országait, különösen Szíriát az elvándorlás újabb hullámainak elkerülése érdekében. A bizottság elnökével folyatott megbeszélésen uniós gazdasági segélyterv kidolgozását szorgalmazta Fehéroroszország számára.

Andrej Babis előremutatónak nevezte, hogy az uniós bizottság elfogadta a visegrádi országok - Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - álláspontját a kvótarendszer elutasítását illetően. Egyetért azzal a magyar meggyőződéssel, hogy az EU-nak meg kell állítania a migrációt, illetve azzal, hogy a kvótarendszernek, a migránsok - a tagországok közötti - elosztási rendszerének semmilyen változata nem elfogadható.

A menedékkérelmek elbírásának az unió határain kívül kell megtörténnie. Az uniónak hosszú távú stratégiával kell rendelkeznie arra vonatkozóan, hogy a migráció kiinduló országaiban élők otthon maradjanak - tette hozzá Babis.

Sajtótájékoztató csak kormánypártiaknak

Az egy órás megbeszélés után a három miniszterelnök rövid sajtótájékoztatót tartott, amelyre nem kormánypárti médiához tartozó magyar újságírókat nem hívtak meg - írja az EUrologus.