Importtilalmat javasolt az orosz aranyra az Európai Bizottság pénteken. Az energiahordozók után a nemesfém Oroszország legfontosabb exportcikke, amely az Euronews híre szerint 2020-ban 18,5 milliárd eurót tett ki.

Az uniós testület kezdeményezte a kettős felhasználású technológiára vonatkozó exportellenőrzés megerősítését és az uniós eszközbefagyasztásra vonatkozó jelentéstételi kötelezettség szigorítását is - írta az MTI a bizottság közleményére hivatkozva.

Az új szankciós csomag azt is megerősíti, hogy a korlátozások semmilyen módon ne irányuljanak a harmadik országok és Oroszország közötti mezőgazdasági termékek kereskedelmére, illetve tisztázza egyes pénzügyi és gazdasági szankciók pontos hatályát.

A pénteken előterjesztett csomag számos rendelkezést pontosít, hogy erősítse a szereplők jogbiztonságát és tagállamok általi végrehajtást, továbbá összehangolja az uniós szankciókat szövetségesei és partnerei szankcióival, különösen a G7-ek esetében

Az oroszok nyomulnak, szorítani kell

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az orosz offenzíva töretlenül folytatódik Ukrajna ellen, ezért van szükség a szankciók hatékonyabb, szigorúbb végrehajtására. (A szankciók már hatnak.) A bizottság a szankciók 2023 januárjáig történő meghosszabbítását javasolja.

Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője úgy véli, "az EU-szankciói kemények és kemény hatást gyakorolnak". A testület további, Putyinhoz és a Kremlhez közel álló személyeket javasol felvenni az uniós szankciós listára, ami uniós vagyonbefagyasztást és utazási korlátozést jelent.

A bizottság javaslatát a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia.