Az Európai Tanács előző nap újabb nyolc orosz tisztségviselőt vett fel az Ukrajnával szembeni orosz agresszió miatt létrehozott szankciós listára. A testület közölte: a lista bővítésével a kercsi-szorosi és azovi-tengeri helyzet eszkalálódására és a nemzetközi jog Oroszország általi megsértésére reagáltak - írta az MTI híre alapján a Hvg.hu.

A szankcióval sújtott tisztségviselők között van az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat krími és szevasztopoli határigazgatóságának vezetője és helyettese, valamint három tengerészparancsnok, akik aktív közreműködtek ukrán hajók feltartóztatásában. A szankciós listára került két olyan orosz tisztségviselő, aki ellenőrzőpontokon teljesített szolgálatot, valamint egy krími orosz katonai parancsnok. Az EU a Krím félsziget bekebelezésének ötödik évfordulóján hozta meg a döntését. amelyet az Egyesült Államokkal és Kanadával is egyeztetett. A két ország szintén rendelt el szankciókat.

Az orosz fél nem hagyja válasz nélkül az Európai Uniónak ezt a barátságtalan lépését - áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

A legutóbbi uniós döntés révén az ukrajnai válsággal kapcsolatban összesem 170 orosz magán- és 44 jogi személy került fel a szankciós listára.