Megjegyezte azt is, hogy Oroszország nagy mértékben függ az kőolajtól és földgáztól, miközben a világ az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak miatt eltávolodik a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az EU Oroszországhoz fűződő viszonyát illetően von der Leyen arról beszélt, hogy a kapcsolatok negatív spirálba kerültek, főként a moszkvai vezetés uniós tagállamokkal szembeni agresszív akciói miatt, amelyek ellen közösen kell fellépni.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azzal összefüggésben, hogy az uniós tagországok kormányfőinek nem sikerült megállapodniuk az Oroszországgal tervezett, Berlin és Párizs által javasolt csúcstalálkozó megtartásáról, azt mondta: az EU-nak erősnek és egységesnek kell maradnia a Moszkvával fenntartott viszonyt illetően. "Mélyreható vitán tisztáztuk azokat az elveket, amelyek mentén az Oroszországgal fenntartott kapcsolatainkat alakítani kívánjuk. Célunk, hogy erőteljesebben védjük érdekeinket és értékeinket" - fogalmazott.

Merkel sajnálja

Angela Merkel német kancellár a csúcstalálkozóról távozva sajnálatát fejezte ki, hogy uniós kollégái nem fogadták el "teljes egészében" a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartandó csúcstalálkozó megszervezésére vonatkozó francia-német javaslatot. A kancellár elutasította Mark Rutte holland ügyvivő miniszterelnök ellenérveit, aki szerint Putyin meghívása egy csúcstalálkozóra "meg nem érdemelt jutalom" lenne az orosz elnök számára.

Merkel azzal érvelt, hogy Joe Biden amerikai elnök is "nagyon komoly megbeszélést" tudott folytatni Putyinnal, amiről nem az volt a kancellár benyomása, hogy ez jutalom lett volna az orosz elnök számára".

Emmanuel Macron francia elnök a tagállami vezetők bátorságát megkérdőjelezve azt mondta, ha uniós szinten nem megy, lehetőség van kétoldalú megbeszélést folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. "Brüsszelben túl sok időt fordítunk a formai gondolkodására", holott inkább a haladásra kellene koncentrálni" - mondta.

Utalt arra is, hogy az EU-Oroszország csúcstalálkozó ötletét egyes vezetők egyeztetnék az Egyesült Államokkal, noha - mint mondta - "Joe Biden amerikai elnök sem kért tőlünk véleményt", mielőtt Putyinnal találkozott. Az Egyesült Államok és Oroszország az európai biztonságot közvetlenül érintő fegyverzetellenőrzésről tárgyal az európaiak nélkül, "ez nagyon vicces gondolkodásmód a saját hatalmunkról" - tette hozzá a francia elnök.

Moszkva sajnálja, hogy az EU nemet mondott

Moszkva sajnálkozással fogadta, hogy az Európai Unió nemet mondott az Oroszországgal tartandó csúcstalálkozóra, és hogy újabb szankciókat helyezett kilátásba - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában az MTI szerint.

Peszkov szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is érdekelt a Moszkva és a Brüsszel közötti munkakapcsolatok kialakításában. Hozzátette, hogy Oroszország olyan mértékben hajlandó elmenni a kapcsolatok javításában, mint az Európai Unió. Arra a kérdésre, hogy melyik félnek kellene megtennie az első lépést, a szóvivő úgy vélekedett, a kölcsönös közeledés lenne az ideális, amihez mindkét fél politikai akaratára szükség lenne. Peszkov szerint ebben a kérdésben az orosz elnök álláspontja egyértelmű, az európai pedig "sokféle, nem teljesen következetes, és néhol érthetetlen", ezért a véglegesítésén még dolgozni kell.

Meglátása szerint amíg a "kiegyensúlyozott hozzáállást" tanúsító uniós országok továbbra is a Moszkva és Brüsszel közötti párbeszéd kialakítására törekszenek, az olyan "fiatal európaiak", mint Lengyelország és a balti államok, "alaptalanul" azt állítják, hogy Oroszország fenyegetést jelent számukra.

Az uniós tagországok vezetőinek csütörtökön kezdődött brüsszeli csúcstalálkozójukon nem sikerült megállapodniuk az Oroszországgal tervezett, Berlin és Párizs által javasolt csúcs megtartásáról. A fórumon vita folyt arról, hogy az EU miként kezdje újra korábban rendszeres találkozóit Oroszországgal, a tagállami vezetők ezt azonban egyelőre elutasították.