Varsó és Brüsszel vitája régóta tart, a lengyel bíróságok függetlenségével kapcsolatos aggályok miatt az Európai Bizottság mindmáig nem fogadta el a lengyelek helyreállítási tervét, azaz Lengyelország nem kapta meg eddig a pandémia hatásainak mérséklésére létrehozott alapból a maga 36 milliárd eurós részét. Az összeg egy része vissza nem térítendő forrásokból, másik fele kedvezményes hitelekből áll - idézia portfolio.hu.

Az Európai Bizottságnak a lengyel bírói rendszer átalakításával volt a legnagyobb problémája, a helyreállítási terv elfogadását így három feltételhez kötötte: a fegyelmi kamara megszüntetése, az elbocsátott bírák visszahelyezése, a fegyelmi rendszer átalakítása. A Politicónak nyilatkozó EU-s forrás szerint a felek mindhárom kérdésben megegyeztek, a folyósításra viszont csak akkor kerülhet sor, ha Lengyelország bebizonyítja, hogy valóban végrehajtotta a kért változásokat.

Ha az Európai Bizottság elfogadja a lengyel helyreállítási tervet, arra még az EU-s tagállamoknak is igent kell mondania minősített többséggel. Waldemar Buda lengyel EU-pénzekért felelős miniszter úgy nyilatkozott kedden, hogy Lengyelország júliusban fogja kérni a pénzt.

Lengyelország mellett Magyarország helyreállítási tervét sem fogadta el a Bizottság szintén jogállamisági aggályokra hivatkozva, és Lengyelország Magyarország egyik szövetségese volt az egész EU-s helyreállítási terv átmeneti blokkolásában is, amelynek hatására a jogállamisági követelmények némileg fellazultak.