Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megszüntetett fegyelmi kamara tagjai a júniusi törvénnyel összhangban ajánlatot kapnak munkájuk folytatására a bíróság más kamaráiban. Azok, akik az új posztot nem fogadják el, nyugállományba vonulhatnak - mondta Aleksander Stepkowski, a lengyel legfelsőbb bíróság szóvivője sajtóértekezletén.

Az unió csak feltételekkel ad pénzt

A bírói fegyelmi rendszer azon témák egyike, amelyekre a lengyel kormány koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő tervéhez fűződő szükséges feltételek - úgynevezett mérföldkövek - vonatkoznak.

A 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és a 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását lehetővé tevő lengyel helyreállítási tervet az Európai Bizottság (EB) június elején hagyta jóvá. Az eszközök folyósítását az EB viszont a mérföldkövek teljesítéséhez köti Lengyelország esetében is. (A bírósági fegyelmi kamara működése ugyanis ellentétes volt az uniós joggal, annak tagjai - akik között bírói gyakorlattal nem rendelkező személyek is voltak - jogosultak voltak felelősségre vonni bírákat a hozott ítéleteikért, ami sérti a bírói függetlenséget - a szerk.)

Év végén, jövő év elején kaphatnak pénzt

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön újságírói kérdésre elmondta: az uniós források - köztük a helyreállítási terv eszközei - egy részének folyósítása Lengyelországnak az idei év végén, a jövő év elején várható.

A fegyelmi kamara megszüntetését követően pénteken elkezdte működését az új, a szakmai felelősség ügyeivel foglalkozó kamara - írta az MTI. Ennek öt, átmeneti időszakra megbízott tagját, valamint a munkájukat irányító személyt már megjelölték.
Az új kamara 11 bíráját véglegesen az államfő jelöli ki a 33 fős csoportból, amelyet az összes legfelsőbb bírósági tag közül sorsolnak ki augusztus első felében. A sorsolásban a megszűnt fegyelmi kamarának a legfelsőbb bíróságnál megmaradt tagjai is részt vesznek majd. Az ötéves időszakra kinevezendő 11 bíró a fegyelmi felelősség ügyei mellett az eddigi feladatkörében is dönteni fog.