Az Európai Unió rövidesen elemezni fogja, hogy milyen következményekkel járna, ha Oroszországot kizárnák a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből, mielőtt döntene arról, hogy beveti-e ezt a "pénzügyi atomfegyvert" - mondta pénteken Franciaország pénzügyminisztere, Bruno Le Maire.

A francia kormány azok közé tartozik - a balti államok, Finnország és Lengyelország mellett -, akik már a csütörtöki szankciós csomagba is bevették volna a kizárást az Ukrajna elleni invázióra válaszul. Viszont néhány tagállam, köztük Németország végig vonakodott. A javaslatot két másik EU-ország kormánya, a Mario Draghi-féle olasz, és az Orbán Viktor-féle magyar vezetés sem támogatta. A hármas aggályai arra vonatkoztak, hogy miként történne az orosz energiaimport kifizetése, és hogy az EU hitelezői megkapnák-e a pénzüket, ha kizárják az oroszokat a rendszerből. 

Viszont abban konszenzus volt az EU-27-ek között, hogy az orosz bankpiac 70 százalékára vonatkozó korlátozást vezetnek be. Viszont Franciaország erre válaszul kijelentette, hogy Emmanuel Macron vezetése kész külön szankciókat kivetni. Így jutott el oda az államszövetség, hogy Párizsban pénteken ismét napirendre került az uniós pénzügyminiszterek találkozóján a SWIFT-kérdés.

A résztvevők arra kérték az Európai Központi Bankot és az Európai Bizottságot, hogy "az elkövetkező órákban" készítsen elemzést az ilyen intézkedések következményeiről - mondta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a Reuters szerint.

"A SWIFT a pénzügyi atomfegyver. A SWIFT az, ami lehetővé tenné, hogy az orosz pénzintézeteket világszerte elvágják a többi pénzintézettől" - mondta Le Maire újságíróknak a párizsi tanácskozás alkalmával.

Ha egy nukleáris fegyver van a kezedben, akkor gondolkodsz, mielőtt használod, néhány tagállamnak vannak fenntartásai, Franciaország nem tartozik közéjük

- tette hozzá. Le Maire arra utalt, hogy a rendszer lényegében a cserekereskedelem szintjéig löki vissza a SWIFT-ből kizárt országokat, például Észak-Korea gyakorlatilag exportképtelen (bár más szankciók is akadályozzák ebben). A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) adatai azt mutatják, hogy az oroszországi külföldi bankok közel 30 milliárd dolláros (nagyjából 9990 milliárd forintos) oroszországi kitettségének oroszlánrészét az európai hitelezők birtokolják.

A német kormány szóvivője pénteken korábban azt mondta, hogy Oroszországnak a SWIFT-ből való kizárása technikailag nehezen lenne megoldható, és nagy hatással lenne a németországi és az oroszországi német vállalkozások tranzakcióira. Bár a tanácskozáson már a német képviselők is hajlandónak mutatkoztak.

Christian Lindner német pénzügyminiszter azt mondta:

Nyitottak vagyunk, de tudni kell, hogy mit teszünk.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken sürgette Antony Blinken amerikai külügyminisztert, hogy használja fel Washington minden befolyását a tétovázó európai országok meggyőzésére.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.