Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány a parlament elé terjesztette az unió 750 milliárd eurós mentőcsomagjához szükséges brüsszeli hitelfelvételről szóló uniós határozatot. Ezt mind a 27 EU-tagállam parlamentjének jóvá kell hagynia, utána indulhat a közös európai államkötvények kibocsátása.

Két hete egyes európai bizottsági tisztviselők azon aggódtak, hogy magyar kormány akadályt gördít a közös hitelfelvétel elé, ám Orbán Viktor miniszterelnök a hírek szerint hatalmas kampányforrásként tekint az uniós mentőcsomagra a 2022-es választások előtt - derül ki a Népszava cikkéből.

Az EU helyreállítási mentőcsomagjából (RRF) Magyarországnak jutó 5800 milliárd forintnyi támogatás és kedvezményes hitel felhasználásnak tervei lassan szivárognak. A pénz harmada menne a zöld közlekedésre: a közúttal szemben elsőbbséget élvezne az országos és a városi (hév, metró, villamos) vasúti közlekedés, de forrásokat szánnak a zöld buszok beszerzésére is. Jelentős összeget, 1500-2000 milliárd forintot szán a kormány az alapítványok irányítása alá kerülő felsőoktatás kistafírozására is. Emellett jutna zöldenergiára, az egészségügyre és a digitális reformra is.

Az unió elvárja, hogy a nemzeti mentőcsomagok széles társadalmi támogatottságra épüljenek, ám miközben a magyar kormány számos ügyben szervezett "nemzeti konzultációt”, ebben még egyetlen érdekvédelmi, társadalmi szervezettel sem ült le. Egyedül a fővárosi közfejlesztési tanácsban kerültek szóba a mentőcsomaghoz kapcsolható programok. Az Európai Bizottság elképzelése szerint a nemzeti szinten már egyeztetett országprogramokat a kormányoknak április végéig kell kell benyújtania Brüsszelnek jóváhagyásra.