A brüsszeli bizottság jóváhagyta azt a 200 milliárd forint (500 millió euró) összegű magyar programot, mely ágazatokon átívelően hivatott támogatást nyújtani a magyarországi kis- és középvállalkozásoknak (kkv-knak) az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben.

Az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret alapján hagyták jóvá a magyar programot. A válságkeretet az uniós gazdaság működésében fellépett komoly zavarok miatt fogadta el az EB március 23-án - adta hírül a bizottság.

A most jóváhagyott állami támogatási programban – amelyet a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. hajt majd végre – a támogatás a hitelösszeg 80 százalékáig terjedő hitelgarancia formájában valósul meg. A cél az, hogy a rászoruló magyar vállalkozások továbbra is elegendő likviditáshoz jussanak a jelenlegi geopolitikai helyzet miatt kialakult gazdasági bizonytalanság közepette.

Az Európai Bizottság szerint a magyar állami támogatási program összhangban van az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételekkel.

Különösen fontos, hogy

  • a garancia maximális időtartama 6 év;
  • a garanciadíjak megfelelnek azon követelményeknek, melyeket a válságkeret a mininumszintekre vonatkozóan meghatároz;
  • a program keretében legfeljebb 2022. december 31-ig részesülhetnek támogatásban a kedvezményezettek.
A vizsgálat szerint a magyar állami támogatási program szükséges, megfelelő és arányos ahhoz, hogy orvosolja a magyar gazdaságában bekövetkezett komoly zavart.