A felhívásnak köszönhetően a tagállamok azonnali kéréseket küldhetnek a bizottságnak, ha technikai támogatásra van szükségük a következő területeken:

• az ukrajnai menekültek fogadását szolgáló intézményi és operatív kapacitások kiépítése;

• az ukrajnai menekültek társadalmi és gazdasági integrációjának előmozdítása;

• a rendelkezésre álló uniós források lehető legjobb hasznosítása a családok és a kísérő nélküli gyermekek elszállásolása érdekében;

• a tagállamok orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függésének fokozatos megszüntetése.

A tagállamok támogatási kérelmüket saját koordináló hatóságukon keresztül küldhetik el a Bizottságnak, mely a kérelem elfogadását követően bocsátja majd a rendelkezésükre a kért támogatást.

Az Európai Versenyhatóságok Hálózatának az ukrajnai orosz invázióval összefüggésben kiadott nyilatkozata a versenyjog alkalmazásáról

Az Európai Versenyhatóságok Hálózata (ECN) – melyet az Európai Bizottság, az EFTA Felügyeleti Hatóság, valamint az uniós tagországok nemzeti versenyhivatalai alkotnak – a jelenlegi válsághelyzet kapcsán közös nyilatkozatot adott ki a mai napon a versenyjog alkalmazásáról. Nyilatkozatában az ECN elismeri, hogy szükség lehet arra, hogy a vállalkozások kezeljék a háború és/vagy a szankciók hatására az egységes piacon fellépő súlyos működési zavarokat.

Ezzel összefüggésben kijelenti, hogy a hálózat nem fog fellépni azok ellen a cégek ellen, melyek a súlyos működési zavarok elhárítása érdekében – kizárólag a szükséges mértékben és ideiglenes jelleggel – célzott intézkedéseket hoznak. A dokumentum ugyanakkor azt is kiemeli, hogy az ECN habozás nélkül fel fog lépni azokkal a vállalkozásokkal szemben, amelyek kartelleket hoznak létre, illetve visszaélnek gazdasági erőfölényükkel, hogy kihasználják a jelenlegi helyzetet.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.