Didier Reynders az EP illetékes szakbizottságainak ülésén az MTI  tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy bővíteni kell az eszköztárat, hatékony megelőző intézkedéseket kell elérhetővé tenni a demokrácia és az alapvető jogok védelmében, mert ezeket egyaránt érik külső és belső támadások.

A jelenleg is futó hetes cikkes eljárásokról azt mondta, hogy támogatja az Európai Bizottság eddigi megközelítését, előre kíván lépni a Lengyelországgal és Magyarországgal szemben megindított ügyekben. A magyar eljárásban véleménye szerint meglesz a lehetőség arra, hogy az EP hivatalosan is előadja álláspontját.

Reynders arról számolt be, hogy párbeszédre törekedne az érintett tagállamokkal, a problémás ügyekben ajánlásokat, megjegyzéseket küldene a kormányoknak, szükség esetén azonban határozott fellépésre van szükség, akár új eszközök útján, akár például a képletesen "atomfegyvernek" is nevezett hetes cikk szerinti eljárás keretében.

Mandátuma első évében értékelni kívánja az eddigi közösségi fellépés hatékonyságát, emellett pedig éves jelentést tervez az EU-tagállamok jogállamisági helyzetéről, a médiaszabadságról. Hozzátette, szerinte sikerül majd megállapodásra jutni a költségvetési források kifizetésének jogállamisági feltételekhez kötéséről.

A belga liberális politikus határozottan tagadta a hazájában ellene felhozott korrupciós és egyéb vádakat, amelyek szerinte megalapozatlan rágalmak. Mint mondta, az őt megvádoló személy nyilvánvalóvá tette, hogy meg akarja akadályozni biztosi kinevezését.
"Senkinek nem kívánom azt, amit a családomnak, a feleségemnek, a hozzám közel állóknak át kellett élniük" - fogalmazott.

A belga ügyvivő védelmi és külügyminiszternek Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke az igazságügyi tárcát szánja, és így hozzá tartozna a jogállamiság területe is, amelyet ugyanakkor Vera Jourová cseh alelnök "értékek és átláthatóság" nevű portfóliója is érint.

A szakbizottsági koordinátorok hamarosan értékelik a meghallgatást, a kinevezés várhatólag nem fog nagy akadályokba ütközni, a záró felszólalást is taps fogadta.

Sajtóhírek szerint eddig két jelöltet, a lengyel Janusz Wojciechowskit és a svéd Ylva Johanssont nem hagyták jóvá azonnal a koordinátorok, ők írásbeli kérdéseket kapnak, amelyek megválaszolását követően esetlegesen ismét meg kell majd jelenniük az illetékes EP-bizottságok előtt.