Ez – az indokolatlan és provokáció nélkül indított orosz inváziót követően nyújtott – gyors pénzügyi támogatás segíteni fog abban, hogy Ukrajna kezelje az ország rendkívüli humanitárius és védelmi szükségleteivel kapcsolatban fellépett súlyos finanszírozási hiányt - fogalmazott az EB.

A támogatás előző részleteit - összesen 600 millió eurót - március 11-én és 18-án folyósították

Az orosz agresszió kezdete óta az EU számottevően növelte az Ukrajnának nyújtott támogatást – mintegy 4,1 milliárd eurót mozgósított az ország általános gazdasági, társadalmi és pénzügyi ellenálló-képességének megerősítése céljából.

Május 18-án az EB közleményben vázolta fel, hogy az EU milyen azonnali válaszintézkedéseket tervez meghozni az ukrajnai finanszírozási hiány kezelése érdekében.

A bizottság az Ukrajna újjáépítését célzó hosszabb távú keretrendszert is ismertette. Eszerint javaslat készül annak érdekében, hogy Ukrajna 2022 folyamán további makroszintű pénzügyi támogatásban részesüljön hitelek formájában, melyek összege akár a 9 milliárd eurót is elérheti.

A mostani támogatás biztosítja, hogy Ukrajna továbbra is működtetni tudja az alapvető szolgáltatásokat és kielégítse az alapvető napi szükségleteket - mondta Ursula von der Leyen, az EB elnöke.