Egy csütörtökön 598 szavazattal, 59 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az európai parlamenti képviselők arra kérik az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a digitális európai társadalombiztosítási kártya bevezetésére vonatkozó terveit - írja az EP magyarországi irodája közleményében.

A kártyával az EU területén munkát vállalók könnyebben hordozhatnák saját társadalombiztosítási jogosultságaikat, a munkavállalás helyszíneként szolgáló ország hatóságai pedig valós időben tudnák ellenőrizni a munkavállaló adatait. Ez segítene a társadalombiztosítási visszaélések kiküszöbölésében és a be nem jelentett munkavállalás felszámolásában, de abban is, hogy a munkavállalók lássák és igényelni tudják jogosultságaikat és járulékaikat.

A képviselők szerint a kártya minden érdekelt, azaz a mobil munkavállalók, a vállalatok, a munkaadók, a szakszervezetek és a nemzeti hatóságok számára egyaránt előnyökkel jár. Megvédi a dolgozók jogait, a hivatali eljárásokat pedig egyszerűbbé teszi és lerövidíti. Az uniós kártyának ugyanakkor tiszteletben kell tartania az eltérő nemzeti rendszerek sajátosságait, és a kártya nem válhat a szabad mozgás gátjává.

Figyelnek az adatbiztonságra

A képviselők hangsúlyozzák: a kártyán tárolt adatok cseréje csak az EU személyesadat-védelmi szabályainak szigorú betartásával történhet. A társadalombiztosítási és személyes adatokhoz csak az érintett személy és a hatáskörrel rendelkező nemzeti hatóság férhet hozzá. Az adatok az uniós társadalombiztosítási szabályok betartatásán túl másra nem használhatók fel.

Már zajlik egy pilot projekt

Egy jelenleg is zajló kísérleti projektben az európai tb-kártyán csak a mobil munkavállalók társadalombiztosítási jogosultságára vonatkozó adatok szerepelnek. A képviselők szeretnék, ha a kísérleti projektet a foglalkoztatással kapcsolatos más területekre, például az egészségbiztosításra és a nyugdíjakra vonatkozó adatokkal is kiegészítenék, így a kártya az európai e-személyazonosítóval és az európai egészségbiztosítási kártyával együtt járulhatna hozzá a digitális társadalombiztosítás kiépítéséhez - áll az EP közleményében.

Digitalizálnak

Az Európai Parlament 2014 óta többször kérte az Európai Bizottságot, hogy az terjesszen be az európai társadalombiztosítási számról szóló jogszabály-javaslatot azért, hogy a társadalombiztosítást unió-szerte digitálisan lehessen koordinálni. A bizottság a szociális jogok európai pilléréről szóló cselekvési tervben jelentette be, hogy kísérleti projektet indít a digitális európai társadalombiztosítási kártya bevezetésének tesztelésére.

 

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.