"Egyfajta Marshall-tervet", nemzetközi együttműködést tartana szükségesnek a politikus, amelyben a helyi kormány, a spanyol kormány és az Európai Unió is közreműködik. Pedro Sánchez ügyvezető spanyol miniszterelnök szombaton járt a térségben, és azt ígérte, hogy "nem fukarkodnak" majd a kárenyhítésre szánt anyagi támogatással. Mint mondta, lehetséges, hogy katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítják a térséget, ahogy azt már hivatalosan kezdeményezte a murciai regionális kormány, de erre majd a kárfelmérést követően kerülhet sor.

Délkelet-Spanyolországban az elmúlt napokhoz képest sokat javult az időjárási helyzet, nincs már érvényben vészhelyzet miatti riasztás, és csak helyenként esik az eső, de nem olyan intenzitással, mint korábban.

A hirtelen megáradt folyók viszont továbbra is veszélyt jelentenek. Vasárnap hajnalban és a nap folyamán összesen 1500 ember kellett kitelepíteni két kempingből Alicante környékén, és további kétszáz embert evakuáltak ugyanebben a térségben Heredades településről az áradások miatt.

Velük együtt összesen több mint ötezer embernek kellett elhagynia az otthonát vagy szálláshelyét csütörtök óta.

A kitelepítésben közreműködik a hadsereg különleges egysége, összesen 1400 katonát vezényeltek a helyszínre, akik helikopterrel, illetve speciális katonai járművekkel jutottak el a mások számára megközelíthetetlen területekre is. Ha menteni már nem kell, akkor a pusztítás nyomainak felszámolásában fognak segédkezni.

Az elmúlt napok áradásai miatt eddig hatan vesztették életüket, a legutóbbi áldozat egy középkorú férfi, akit korábban eltűntként tartottak nyilván. A hatóságok jelenleg nem tudnak más eltűnt személyről.

A spanyol közszolgálati televízió (RTVE) beszámolója szerint Alicante és Murcia városa között körülbelül 50 autóúton nem lehet közlekedni, mert egyes szakaszaik víz alatt vannak.