Bernd Lange az Európai Parlament képviselője és a nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó bizottság elnöke szerint sem ők, sem az Európai Bizottság magas pozícióban lévő illetékesei sem tudják értelmezni Von der Leyen bejelentését.

Egy nagy európai államot képviselő diplomata szerint senki sem tud a tervről semmit, bár a Bizottság tervez egy új intézkedési csomagot az Egyesült Államokkal való kereskedelmi feszültségek enyhítésére, de annak a "részletei egyelőre nem ismeretesek". Egy másik diplomáciai forrás szerint, a februárban Washingtonba látogató Von der Leyen "csak a saját nevében nyilatkozhatott", és bejelentése csak "politikai nyilatkozat" lehetett, hiszen egy kétoldalú megállapodás kivitelezése lehetetlen pár hét alatt.

Szerdán Donald Trump amerikai elnök súlyos vámok kivetésével fenyegette meg az Európai Uniót arra az esetre, ha nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodást kötni, és az európai országok nem hagynak fel a leginkább az amerikai óriásvállalatokat érintő digitális adó bevezetésével.

Az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak nem lesz egyszerű megállapodásra jutnia, ugyanis Brüsszel azt akarja elérni, hogy az agrárágazatot hagyják ki belőle, míg Washington a közbeszerzések piacát tartaná zárva.

A helyzetet nehezíti, hogy több európai ország - Franciaország, Ausztria és Olaszország - 3 százalékos mértékű digitális adót vetett ki a nagy technológiai vállalatoknak az adott országban keletkezett bevételeire, amit az amerikai kormányzat rendkívül sérelmesnek tart.

Phil Hogan, az unió kereskedelemért felelős biztos a múlt héten Washingtonba látogatott azzal a céllal, hogy új lendületet adjon az amerikai és európai kereskedelmi kapcsolatoknak, de nem ért el jelentős előrelépést.

Az EKB elnöke pozitívnak ítéli Trump és von de Leyen találkozóját

Az amerikai-európai kereskedelmi feszültségek rendezésének szempontjából pozitív jelzésnek értékelte az Egyesült Államok és az Európai Bizottság elnökeinek találkozóját Christine Lagarde. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke csütörtökön Franfurtban tartott sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy a két fél elszántsága és a hangnem egyaránt kedvező jelzésként értelmezendő - írta az MTI.

Lagarde szerint megnyugvással töltötte el a két elnök találkozója, és azt reméli, hogy Ursula von der Leyen február elejére tervezett washingtoni látogatása kedvező fejleményekkel végződik.

Donald Trump amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Davosban az 50. Világgazdasági Fórum alkalmából találkozott és tárgyalt egymással. Leyen még szerda délután újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy "nagyon jó beszélgetést" folytatott Trump elnökkel, és lehetségesnek tartja, hogy "néhány héten belül" tető alá hozzanak egy megállapodást, amely lefedi a kereskedelmet, a technológiát és az energetikát. A nyilatkozat elhangzása előtt alig néhány perccel utazott el Davosból Trump elnök, aki viszont záró sajtótájékoztatóján azt ígérte, hogy a Kínával való megállapodás után Európára összpontosítja figyelmét, mondván az európaiak tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatnak az Egyesült Államokkal szemben.