Az Európai Bizottság várakozásai szerint a tagállamoknak a közös uniós megrendelés keretében leszállított vakcinák mennyisége eléri a 107 millió adagot, a szállítások pedig a második negyedévben jelentősen felgyorsulnak: a jelenleg uniós forgalombahozatali engedéllyel rendelkező oltóanyagok gyártói a következő három hónap során mintegy 360 millió adagot fognak leszállítani.

A tagállamok bevonásával folytatott tárgyalásokat követően az Európai Bizottság eddig hat vakcinagyártóval kötött előzetes beszerzési megállapodásokat. Ebből négy gyártó (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson) oltóanyaga megkapta már a forgalombahozatali engedélyt is, miután az Európai Gyógyszerügynökség hatásos és biztonságos oltóanyagnak minősítette őket. Közülük az első negyedévben három vállalat – a BioNTech/Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca - szállított oltóanyagokat az uniós országoknak, a Johnson & Johnson szállításai a tervek szerint áprilisban indulnak.

Az Európai Bizottság közleményében hangsúlyozza: az összes uniós tagállam megbízásából és nevében megkötött előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok rendelik meg a vakcinákat közvetlenül a gyártócégektől.

A második negyedévben uniós szinten a BioNTech/Pfizer részéről legalább 200 millió adag, a Johnson & Johnson egydózisos vakcinájából mintegy 55 millió adag, az AstraZeneca esetében körülbelül 70 millió adag, a Moderna részéről pedig 35 millió adag leszállítása várható.