Gowin a tvn24.pl híre szerint Varsóban riportereknek azt mondta, hogy egyelőre a Varsó-Berlin-Budapest háromszögben van megállapodás. A miniszterelnök-helyettes a kompromisszum tartalmáról annyit mondott, hogy annak bemutatására Mateusz Morawiecki miniszterelnök jogosult, ugyanakkor annyit megjegyzett, hogy a három ország megállapodása megőrzi Lengyelország szuverenitását és az EU-t egységben tartja.

A soros elnökséget betöltő Németországgal elért megállapodást Gowin - aki egyébként egyike azoknak, akik a leginkább szorgalmaznák a vétótól való elállást - szerint most mutatják be a többi 24 uniós tagállam vezetőinek és azt péntekre véglegesíthetik.

A Bloombergnek a német kormány helyettes szóvivője azt mondta, hogy még nincs meg a teljes megoldás, és még minden tagállamnak bele kellene egyeznie. "Tudjuk, hogy azért van ez a vétó Magyarország és Lengyelország részéről, mert a pénzügyi keret a jogállamisági feltételekhez van kötve" - mondta Martina Fietz, aki azt is hangsúlyozta, hogy a kancellár ma délelőtt megmondta, hogy még nem mondhatja azt, hogy megszületett a megoldás.

A hírügynökségnek egy magyar tisztviselő is megerősítette a megállapodás tényét, elmondása szerint az illetékesek a megállapodás végleges megerősítésére várnak. A Bloombergnek nyilatkozó uniós tisztviselő azt mondta, hogy szerdán az uniós nagykövetek megvitatják a költségvetés helyzetét.

A hírre a zloty szeptember óta nem látott szintre erősödött, a forint szintén feljebb kúszott az euróval szemben - írja a Bloomberg.

Merkel délelőtt még mást mondott

A hír azért érdekes, mert szerda délelőtt Angela Merkel német kancellár a Bundestagban még arról beszélt, hogy még keresik a megoldásokat, hogy miként lehet feloldani ezt a blokádot, a jogállamisági mechanizmus megtartása mellett. "Sajnos, egyelőre nem tudom megmondani, hogy ez sikerül-e" - jegyezte meg a kancellár.

Ehhez képest nem sokkal később jött Gowin bejelentése, a Deutsche Welle (DW) lengyel nyelvű oldalán pedig már részleteket is közöltek a megállapodásról. A portál arról írt, hogy Brüsszelben jelentősen megnőtt a remény Lengyelország és Magyarország költségvetési vétójának feloldására. Az uniós tárgyalóasztalon most három ígéret fekszik - írja egy magasrangú diplomatára hivatkozva a DW.

Záradék lesz

A javaslat ezúttal a jogállamisági mechanizmushoz kapcsolt záradékban ölt testet. A DW szerint ebben a rendelet tartalmát megismétlik, csak más szövegezéssel, és hangsúlyozzák, hogy a jogállamiságra és az uniós pénzügyekre vonatkozik a jogszabály és nem használhatják önkényesen politikai célokra, például migrációra vagy családjogra vonatkozóan.

A javasolt záradékban megerősítik az úgynevezett "vészfék mechanizmust", amely lehetőséget teremt arra, hogy az Európai Bizottság szankciós javaslatát az uniós állam- és kormányfők elé lehessen terjeszteni.

Továbbá a jogállamisági mechanizmus alkalmazását felfüggesztik mindaddig, míg az Európai Bíróság meg nem állapítja. Ez a jogi procedúra viszont akár két éven át is elhúzódhat.

Orbán visszavonja a vétót?

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a Facebookon győzelemként értékelte a hírt. Posztjában azt írta sajtóhírekre hivatkozva, hogy "Orbán Viktor visszavonja a vétóját, és nem zsarolja tovább az Európai Uniót. Hiába próbálta megakadályozni a jogállamisági mechanizmus életbe lépését, ez nem sikerült: Európa "erős embere" alulmaradt". Továbbá hozzátette: "ez a mechanizmus az EU-s források rendszerszintű ellopását akadályozza meg, és Orbán Viktor minden próbálkozása ellenére az ősszel elfogadott megállapodás alapján fog hatályba lépni."

Sok pénzt kapna Magyarország és Lengyelország is

Az összesen 1800 milliárd eurós keretről, amely magában foglalja a következő hétéves költségvetést és a koronavírus-járvány hatásának enyhítését szolgáló helyreállítási alap forrásait, a csütörtök-pénteken tartandó EU-csúcson dönthetnek a tagállamok állam- és kormányfői. Magyarország és Lengyelország egyébként a legnagyobb haszonélvezői az uniós pénzosztásnak, a következő hét évben előbbi összesen 38,8 milliárd eurót, utóbbi pedig 125,5 milliárd eurót hívhatna le a közös kasszából.