A litván polgárok még mindig több száz millió litast tartanak otthon a  párnájuk alatt, amelyet az euró bevezetésekor spezoltak be - írja a lengyel Rzeczpospolita.

Még olyan javaslatok is megjelentek, hogy vissza kellene térni a korábbi nemzeti valutához, mert a litvánok "litasgyűjtők". Ezt látszik alátámasztani, hogy máig nem váltottak euróra 440 millió litast, azaz 128 millió eurót (több mint 40 milliárd forint, három focistadion ára).

QP | Quality Placement

Litvánia lakosságának közel fele elégedetlen az euró bevezetésével. Megjelentek olyan felvetések is, hogy tartsanak népszavazást a litas visszahozataláról - derült ki a Baltijos Tyrimai cég közvélemény-kutatásából.

A közgazdászok véleménye szerint, a magyarázat az áremelkedésekben keresendő, amiért a litvánok az eurót teszik felelőssé, miközben ennek általában semmi köze az euró bevezetéséhez. Ugyanakkor a közös európai valuta pozitívumait, a beruházásokat és az olcsó hiteleket elfelejtik.

Szakértők szerint a néhai valuta iránti vágyakozás el fog enyészni, ha nőnek a fizetések, magasabb lesz az életszínvonal és a kis-és közepes vállalkozások állami támogatásokat kapnak.

A fotó forrása: Shutterstock.