Az Európai Központi Bank főhadiszállásán leggyakrabban használt szimbólum extrém megjelentése eladósorba került - írja a Politico. Új tulajdonost keresnek ugyanis az óriási eurószimbólum-szobornak, amely az európai jegybank korábbi székhelye, az Eurotower előtt áll Frankfurtban. A 14 méter magas, 50 tonnás monstrumot az euróbankjegyek 2001-es bevezetésének tiszteletére emelték, ám egy emberöltőn át sem marad jelenlegi helyén. (Ennél még a Lenin-szobrok is tovább húzták - a szerk.)

A magyarázat: túl sokba kerül az szobor fenntartása, és nincs, aki közpénzből tovább vállalná a költségeket. A gigantikus eurószimbólumot a csillagokkal Ottmar Hörl szobrász álmodta meg és az elmúlt 21 éveben a Frankfurter Kultur Komitee nevű szervezet tartotta karban. Ennek vezetője, Manfred Pohl most elmondta, hogy a szaporodó vandál rongálások miatt növekvő költségek a támogatások elapadásával párosulnak, ezért úgy döntöttek, hogy a művet októberig elárverezik.

Nem kell a bankoknak

Összesen 110 bankot kerestek meg az elmúlt 12 hónapban azzal, hogy kellene-e nekik a szimbólumszobor, ám ezek közül 90 még csak nem is válaszolt a megkeresésükre - derült ki Pohl szavaiból. Az Európai Központi Bank évente 15 ezer eurót (605 ezer forint) ad a műalkotás fenntartásához, ám ezt nem óhajtja emelni, és nem vett részt azon a kerekasztal-beszélgetésen áprilisban, amelyen a fenntartó igyekezet pénzt szerezni a feladata ellátáshoz.

Pohl beszámolója szerint eddig számos magánszemélytől és magánvállalattól érkezett érdeklődés a szobor iránt. Szabad a pálya: aki nagy híve a közös európai valutának, ezért szeretné megszerezni az eurószimbólum legeredetibb változatát, hogy felállítsa a kertjében, az bátran érdeklődhet a fenntartó szervezetnél. Azért nem árt, ha ez a kert nagyobbacska, mert ha nyer, akkor egy négy emelet magas, egy óriáskamionnal valamivel nehezebb csecsebecsét kell elhelyeznie rajta.