A döntésre azért volt szükség, hogy a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett bajnokságokat a nyári hónapokban befejezhessék - derül ki a Eurosport honlapjáról.

Az Európa-bajnokságot eredetileg június 12. és július 12. között bonyolították volna le, méghozzá rendhagyó módon 12 ország, többek között Magyarország bevonásával.

A kontinenstorna azt követően került veszélybe, hogy Európában is megjelent az új típusú koronavírus, emiatt több kormány döntött a sportesemények ideiglenes felfüggesztése mellett. Mivel lehet hogy, hónapokig nem folytatódhatnak a labdarúgó-bajnokságok küzdelmei, a nyári Eb eltolásával lehetett megteremteni az esélyt a szezon lezárására.

Elsőként a Norvég Labdarúgó-szövetség írta ki Twitter-oldalára, hogy az UEFA keddi konferenciáján megszületett a döntés, és az Eb-t 2021 nyarán tartják meg, június 11. és július 11. között.

Egyelőre senki sem tudja biztosan, hogy mikor térhetnek vissza idén tavasszal a pályára a futballcsapatok. Elkerülhetetlen, hogy a nyári hónapokra csússzon a befejezés, ami a versenynaptár átalakításának köszönhetően most már könnyedén kivitelezhető.

A Guardian szerint a jövő nyári Eb bajnokság is okozhat problémákat logisztikai szempontból az UEFA-nak, ugyanis az eddigi tervek szerint július 7. és augusztus 1. között a nőknek rendeznek Európa-bajnokságot Angliában.