A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének beszámolója szerint a zürichi KOF gazdaságkutatóval együtt, valamint az olasz Istat statisztikai intézet a harmadik negyedévre az euróövezeti bruttó hazai termék 2,7 százalékos csökkenését prognosztizálja. Az előző, szeptember végén kiadott közös előrejelzésükben még 2,2 százalékos GDP-növekedést vártak a kutatók.

A 2021-es első negyedévre 0,7 százalékos GDP-növekedést vetítenek előre a gazdaságkutatók legfrissebb prognózisukban, szemben a szeptemberi 1,5 százalékos növekedéssel. A növekedés mértéke a jövő év második negyedévében elérheti a 3,0 százalékot.

Az idei harmadik negyedévre vonatkozó növekedési számításaikat viszont felfelé korrigálták az intézetek. A szeptemberi jelentésben még 8,5 százalékos növekedést jeleztek az előző negyedévhez, mostanra azonban a növekedés számításaik szerint lényegesen dinamikusabbnak, 12,5 százalékosnak bizonyult. A harmadik negyedévi javítást és a negyedik negyedévi rontást figyelembe véve az idei teljes évre 7,3 százalékos GDP-csökkenés várható az euróövezetben.

Az intézetek növekedési előrejelzését a járvány terjedésének további alakulása és a brexit tényleges kimenetele árnyékolja be kockázati tényezőként.

A bruttó hazai termék egyik legnagyobb összetevője a lakossági fogyasztás a harmadik negyedévben 3,7 százalékkal csökken az intézetek kalkulációja szerint, majd a jövő év első negyedében 0,7 százalékkal, a második negyedévben pedig 2,7 százalékkal növekszik.

A kutatók a Brent nyersolaj 51 dolláros árát és 1,22 dolláros euróárfolyamot feltételezve állították fel prognózisukat. Ebből kiindulva a negyedik negyedévben nem változnak a fogyasztói árak a harmadik negyedévhez képest, a jövő év első negyedében viszont 0,3 százalékkal csökkennek, majd a második negyedévben 1,5 százalékkal emelkednek.

A magyar gazdasággal kapcsolatban az MNB még optimistább a fent vázolthoz képest: a legutóbbi inflációs jelentés szerint úgy számolnak, hogy a korlátozó intézkedések mellett a hazai gazdasági aktivitás 2020 negyedik negyedévében ismét csökken, amivel a GDP összességében 2020-ban 6,0-6,5 százalékkal zsugorodik. A gazdasági élet normalizálódása a koronavírus elleni vakcina széles körű elterjedésével párhuzamosan, 2021 második negyedévétől indulhat meg. 2021-re így 3-6 százalékos növekedést várnak.