Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Januárban 50,3 pontra, hét havi csúcsra emelkedett az euróövezet kompozit beszerzésimenedzser-indexe a decemberi 49,3 pontról. A mutatószám hat egymást követő hónapon át tartózkodott a teljesítménynövekedést a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ alatt. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

szolgáltatóipari szektor BMI mutatója 50,8 pontra emelkedett januárban a decemberi 49,8 pontról.

A már szerdán publikált feldolgozóipari BMI januári értéke 48,8 pont lett az előző havi 47,8 pont után. Januárban az euróövezeti feldolgozóipari BMI már a nyolcadik egymást követő hónapban tartózkodott az 50 pontos határ alatt.

A gazdasági teljesítmény növekedésének akár csak minimális visszaállása is örvendetes hír, és azt sugallja, hogy az euróövezet megmenekülhet a recessziótól. Az elmúlt hónapokban az inflációs nyomás jelentősen csökkent, a kínálati korlátok enyhültek, valamint az állami támogatások, az alacsonyabb árak és az enyhe tél mérsékelték az energiapiaci aggodalmakat. A javuló üzleti bizalommal együtt mindez erősíti a következő pár hónapban meginduló fellendülésbe vetett reményt

– kommentálta a felmérést Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.

Továbbra is számolni kell a kockázatokkal

Hozzátette, azonban korai lenne még figyelmen kívül hagyni az inflációs kockázatokat. Az emelkedő kamatlábaknak a gazdasági növekedésre gyakorolt hatását pedig majd csak a későbbiekben lehet felmérni, mert nagyon sok vállalat a pandémia során felhalmozott megrendeléseinek feldolgozásával foglalkozik.

„Egy robosztus fellendülés megindulásához a megrendeléseknek is növekednie kell, januárban azonban az új megrendelések tovább csökkentek” – figyelmeztetett a szakértő. "

„Az majd a későbbiekben válik el, hogy a januárban tapasztalt szerény növekedés folytatódik-e, vagy a 2012-eshez hasonlóan törékenynek bizonyul és ismét teljesítménycsökkenésbe vált át” – fogalmazott.