Az euróövezet 19 tagállamában a szezonális kiigazítással számolt szeptemberi munkanélküliségi ráta 7,5 százalék volt, megegyezett az augusztusival és alacsonyabb volt a tavaly szeptemberi 8 százaléknál. Elemzők 7,4 százalékos szeptemberi értékre számítottak - közölte az Eurostatra hivatkozva az MTI.

Az EU 28 tagállamában 6,3 százalék volt a szeptemberi munkanélküliségi ráta, negyedik hónapja áll ezen a szinten. Tavaly szeptemberben a mutató magasabb, 6,7 százalék volt.

Szeptemberben 15 millió 635 ezren voltak munka nélkül az Európai Unióban, ebből 12 millió 335 ezren az euróövezet tagországaiban. Az augusztusival összevetve a munkanélküliek száma az EU-ban 48 ezerrel, az euróövezetben pedig 33 ezerrel nőtt. A tavaly szeptemberivel összevetve az EU-ban 889 ezerrel, az euróövezetben pedig 738 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma.

A szeptemberi adatsor nem teljes. Észtországból, Görögországból, Magyarországról és Nagy-Britanniából még nem érkeztek meg az adatok.

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát szeptemberben Csehországban regisztrálták, 2,1 százalékosat, majd Németország következik 3,1 százalékkal. A munkanélküliségi ráta továbbra is Görögországban (a legfrissebb, júliusi adat szerint 16,9 százalék) és Spanyolországban (14 százalék) volt a legmagasabb.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon augusztusban 3,4 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, júliushoz hasonlóan. Tavaly szeptemberben a ráta 3,8 százalék volt.