Francois Hollande francia államfő abban bízik, hogy az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport hétfői ülésén dönthetnek Görögország további finanszírozásáról - jelentette az athéni ekathimerini.com hírportál. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy optimizmusával magára marad.

A görög kormány és a hitelezőket képviselő EU- és IMF-delegációk szerdán sem jutottak dűlőre egymással a vitatott feltételes megszorítócsomag ügyéről. Athénnak két pakkot kellene bevállalnia, amelyek közül az egyikről még a nyáron állapodtak meg a harmadik görög segélycsomag elfogadásakor.

Valami van

Ez 5,4 milliárd euró értékű kiadáscsökkentéseket és bevételnöveléseket tartalmaz, köztük a nagyon kényes kérdésnek számító nyugdíjreformot. Ennek teljesítése a feltétele annak, hogy az ország megkapja a nyári segélycsomag második részletét, amelyből ki tudná fizetni a következő hónapokban lejáró tartozásait.

Erről az intézkedéssorozatról lényegében megegyeztek a felek, azonban a hitelezőknek, elsősorban az IMF-nek lenne még egy kérése. Athénnak vállalnia kellene 3,6 milliárd eurónyi megszorítást arra az esetre, ha a költségvetés elsődleges - adósságtörlesztés nélküli - többlete 2018-ban nem éré el a GDP 3,5 százalékát.

Meddő vita

Ezt egyelőre elutasítják, mondván: a kormány az őszi parlamenti választásokon csak a nyári segélyprogramhoz kapcsolódó intézkedésekre kapott felhatalmazást. A görögök azt vállalnák, hogy ha nem teljesül az említett feltétel, akkor automatikus költségvetési kiadáscsökkentések lépnének érvénybe. Az IMF és Németország viszont a parlament által elfogadott, törvényben rögzített feltételes intézkedéscsomagot akar.

A megegyezés tető alá hozása még heteket vehet igénybe, ami azért érdekes, mert közben ketyegnek a lejáró adósságok, és a görög állam éppen a brit függetlenségi népszavazás idején ismét a fizetésképtelenség határára érhet. A felek hetek óta vagy az kommunikálják, hogy napokon belül, vagy azt hogy a következő hetekben megállapodnak egymással.

Adósságcsökkentés?

Előrelépést sejtet ugyanakkor a hétfői eurócsoport-tanácskozás előtt kibocsátott beharangozó, amely szerint nem csupán a szükséges reformokról tárgyalnak, hanem a görög államadósság fenntarthatóságáról is. Ez az első eset, hogy ez a testület a tartozások visszafizethetetlenségének ügyét is a napirendjére tűzi.

A foci összeköt

Eközben fesztiváli hangulatban ugyan, de szenvedélyes focimeccset játszott egymással az észak-görögországi Alexandreia városának pályáján a helyi, illetve a közelben lévő menekülttábor férfi lakóiból összeállított csapat. A bevándorlókat egy korábbi katonai bázison helyzeték el. Jelenleg 500 felnőtt és 300 gyermek lakik ott, a civil segítő szervezetek szerint szörnyű körülmények között.

Az állandó esők miatt az emberek ingóságai eláztak, a sátorok szinte elsüllyednek a pocsolyákban és a sárban. A meccs ötletét az adta, hogy a gyerekek cipő nélkül a sárban focizással múlatták az időt.

A menekültek négy góljából hármat a szíriai Hasszán rúgta - nem végetlenül, hiszen hazájában egy első osztályú csapatban játszott, mielőtt a háború miatt el kellett menekülnie. A mérkőzés végeredménye egyébként 4:4 lett.